• Informacje na temat:

    karp dzwonki pieczony

Przepisy na temat: karp dzwonki pieczony
  • Karp w majeranku

    Sposób przygotowania 1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki.  2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na...

  • Wypróbowany przepis na "Dzwonki karpia w majeranku"

  • Karp z migdałami

    Składniki: 8 dzwonek karpia 30 dag płatków migdałowych 2 jajka pół cytryny niepełna szklanka mąki łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Karpia umyj, osusz(...) mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały. 2. Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż...

  • Smaczny pomysł na "Pieczony karp"

  • Karp na jajku

    Składniki na 4 porcje: - 1-1,5 kg karpia, - 3 jajka, - sól, pieprz, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: 1. Rybę spraw, umyj, pokrój w dzwonka, a te na połówki wzdłuż kręgosłupa. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie obłóż plasterkami mocno zmrożonego masła i wstaw do...

  • Smaczny karp na stół Wigilijny.

  • Smaczny,zdrowy i mało pracochłonny

  • Jestem na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale ja miałem płat. Test zdany.

  • Karp jest częstym gościem na moim stole. Staram się za każdym razem podawać go w inny sposób. Tym razem w słodko-ostrym, sezamowym sosie.

  • Marynowany najlepszy.

Artykuły na temat: karp dzwonki pieczony
  • Karp z orzechami

    Wigilijna tradycja to biały obrus, waza pełna czerwonego barszczu, smażony karp. Ania Starmach poleca karpia z orzechami.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Bigos, karp, pierniki, makowce i inne świąteczne smakołyki. To one sprawiają, że odchudzanie w czasie świąt przypomina bieg z przeszkodami.

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    ...efektów ucztowania, ale też w pełni skorzystamy ze świątecznych dobrodziejstw. Barszcz czerwony czysty 200-220 ml + 5 uszek z grzybami Karp (1-2 dzwonki) pieczony/gotowany lub duszony z warzywami...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    Polacy coraz chętniej sięgają po ryby! Najczęściej kupujemy je podczas Bożego Narodzenia, wybierając głównie białe ryby i karpia*. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA…. Karpia w cytrynowej panierce...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    ...pstrąga Ze względu na delikatny smak, pstrąg świetnie komponuje się z szeroką gamą dodatków. Dobrze smakuje w wersji dietetycznej, czyli pieczony z odrobiną soli, pietruszką i sokiem z cytryny(...) z powodzeniem może zająć miejsce obok karpia na wigilijnym stole. Na eleganckich bankietach świetnie sprawdzi się carpaccio z ryby z kaparami, sokiem z cytryny i koperkiem. W wersji na surowo może...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...