• Informacje na temat:

    karp bez panierki

Przepisy na temat: karp bez panierki
  • Karp smażony w migdałowej panierce

    Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

  • pyszne zdrowe kotleciki z indyka bez dodatku tłuszczu. Nadają się w sam raz do drobiowych hamburgerów:)

  • Karp – król jednego wieczoru

    ...jest karp. Czy jest aż tak wyjątkowy, że rezerwujemy go sobie na ten jeden wieczór? Czy jest po prostu bezwartościową rybą i nie ma sensu włączać jej częściej do jadłospisu? Dzieci za nim nie przepadają, bo ma ości. Wśród dorosłych da się słyszeć głosy, że mięso karpia jest muliste, stąd wystarczy, że jedzą go raz w roku. Obok malkontentów karp ma równocześnie szerokie grono fanów. Nie bez...

  • Szybko,prosto i pysznie.

  • Święta bez glutenu

    Święta osób będących na diecie bezglutenowej nie wymagają przygotowania 12-stu oddzielnych potraw. - Wszystko zależy od nastawienia - przekonuje PAP Life Grażyna Bober-Bruijn. - Trzeba się tylko troszeczkę wokół tego zakręcić - dodaje.

  • Karpia smażymy powoli, żeby się nie przypiekł za mocno.

  • Czas na dobrą rybę

    ...małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Nie dajmy się zwariować Jeśli nie jesteśmy znawcami ryb, warto skupić się na pewniakach. Niejednokrotnie słyszy się o przypadkach sprzedawania tańszych darów morza, zamiast szlachetniejszych odmian. Dobra ryba musi swoje kosztować, co jest nie bez znaczenia...

  • Nie znoszę karpia. Tego zrobilam, bo przepis wydał mi się ciekawy a i chcialam zrobić przyjemność mężowi. Okazało się, że karp jest rewelacyjny! Nawet te porcje, które zamroziłam i zjedliśmy później były przepyszne. Jest pachnący i bardzo soczysty. Kompletnie nie czuć błotem.Tak więc był to mój pierwszy karp zjedzony ze smakiem i na pewno nie po raz ostatni. Polecam.

  • Wakacyjna ryba

    ...łowić bez przeszkód i w smażalniach w zachodniej części wybrzeża Bałtyku powinien być świeży.  Flądry w okresie letnim są już po okresie ochronnym i też powinny pochodzić z lokalnych połowów. Znawcy(...) małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Nie dajmy się zwariować Jeśli nie jesteśmy znawcami ryb, warto...

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany karp"

Artykuły na temat: karp bez panierki
  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    Stłoczone, poranione i żywcem pakowane do foliowych worków. Mimo że chroni je ustawa o ochronie zwierząt, a przetrzymywanie ich bez wody jest uznane za znęcanie, Polacy wciąż kupują karpie w foliówkach, dumni z bożonarodzeniowej tradycji. Tradycji, która ma zaledwie kilkadziesiąt lat.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • Święta bez zbędnych kalorii

    .... Świąteczny karp niekoniecznie musi być smażony w panierce. Równie dobrze smakuje przygotowywany w piekarniku lub w folii aluminiowej, gotowany na parze lub przygotowany na patelni bez tłuszczu. Podobnie mięsa serwowane na bożonarodzeniowy obiad można przygotować bez dodatku tłuszczu, na przykład w rękawie do pieczenia. Zupy zabielimy natomiast jogurtem, mlekiem lub maślankę. Majonez w sałatkach także...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • POMYSŁ NA … świąteczną rybę  z marką WINIARY!

    ...kulinarnie! Karp, to jedna z najpopularniejszych ryb na polskich stołach. Szczególnie trudno wyobrazić sobie Wigilię bez dania z karpiem w roli głównej. Aby tradycji stało się zadość, przyrządźmy go z nowym(...) cytryny, którą przygotujemy bez dodatku jajka, tę potrawę z pewnością pokochają nasi bliscy. Wystarczy filety lub dzwonka z karpia pokroić na kawałki (o grubości max. 2 cm), zmoczyć je wodą i obtoczyć...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...