• Informacje na temat:

    karmel mleko

Przepisy na temat: karmel mleko
  • Brownie ze słonym karmelem

    ...po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy i wymieszaj aż się cały rozpuści. 9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym...

  • Ciasto takie jak lubimy bez pieczenia, nie użyłam ani grama cukru, zastąpiłam go innymi produktami. Ciasto jest z masą śmietanową, owocami na spodzie z ryżu preparowanego

  • Panna cotta z karmelem

    Delikatny deser w karmelowej odsłonie...

  • Wyborne ciasto na szczególną okazję.

  • Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem

    Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia.

  • Ostatnio postanowiłam nieco pokombinować. Koniecznie chciałam zrobić coś z likierem słony Karmel. I chyba całkiem nieźle mi poszło, bo ciasto dosłownie znikało z brytfanny. Ciasto jest na herbatnikach i krakersach, z bitą śmietaną, masą kajmakową i aksamitną masą z likierem. Całość dopełniło kakao. Czego chcieć więcej?

  • Oryginalne karmelowe z solą

    Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel.

  • Idealnie kremowa tarta bez pieczenia

  • Creme caramel - ulubiony deser restauratorów

    Kremowy pudding, oblany złocistym karmelem - to deser lekki jak chmurka, w którym zwyczajnie należy zanurzyć zmysły. Creme caramel jest tak pyszny, że o miano jego "wynalazców" walczą Anglicy, Francuzi i Hiszpanie.

  • Idealny dodatek do wielu deserów, lodów i popcornu. Solony karmel jest eksplozją smaku, słodko-słony z wyczuwalnymi grudkami soli, po prostu rewelacja. Sos karmelowy z czasem studzenia robi się co raz gęstszy, a w efekcie końcowym jest jak krówka ciągutka. I co Wy na to ? Mogę się założyć, że mój mąż będzie go wyjadał ze słoika. Pomyślicie pewnie, że przygotowanie takiego sosu jest dość trudne? Wręcz przeciwnie, nie ma chyba nic prostszego. Szczerze mówiąc, sama podchodziłam do tego tematu z...

Artykuły na temat: karmel mleko
  • Tradycyjna pascha z karmelem

    Sposób przygotowania: 1. Mleko wlej do garnka i zagotuj. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do niego masę jajeczną. Gotuj przez około 5 minut, delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser. Po około pięciu minutach, gdy sera będzie już dużo, zdejmij garnek z ognia.  2. Na misce umieść sitko, przykryj je gazą...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...

  • Sernik z karmelem

    Sernik na zimno z karmelową nutą.

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Figa zamiast szklanki mleka

    ...przez 2 lata. Oczywiście, figi są także kaloryczne, bo dzięki zawartości glukozy i fruktozy dostarczają nam około 290 kcal w 100g. To dużo mniej, niż paczka czipsów lub baton z orzechami i karmelem...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Czekolada, karmel i banany czyli niezwykle ciasto

    .... Na krem karmelowy wystarczy wygotowac te 2 puszki przez 2 h, trzeba jednak dolewac wody by wciaz byly pokryte woda, wtedy dopiero mleko gestnieje i robi sie karmel. Dobrze wystudz przed otworzeniem(...) karmelowy : 2 puszki po 400 ml mleka skondensowanego, slodkiego. Gotujemy je 2 h w garnku z woda. Studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Do ciasta uzywamy 1,5 puszki, reszte przekladamy do sloika...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Perfumy łasucha

    Mmm... jak one pachną! Karmelem, wanilią, migdałami, czekoladą. Lubimy się nimi rozkoszować szczególnie teraz, gdy jest zimno. Kompozycje „gourmand”, bo o nich mowa, to najsilniejszy trend w perfumiarstwie. Czym to się je? Opowiada Marta Siembab, senselierka, czyli ekspertka od zapachów.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...