• Informacje na temat:

    karkówka w jakiej temperaturze

Przepisy na temat: karkówka w jakiej temperaturze
  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    Mięso nie może być za chude, lepiej gdy będzie równomiernie poprzerastane tłuszczem. Dlaczego?  Ponieważ w wysokiej temperaturze tłuszcz wytapia się, po czym wsiąka w jego chudsze partie, które podczas pieczenia łatwo tracą wodę. Wtedy włókna mięśniowe nie wysychają podczas pieczenia, pozostają wilgotne i kruche.  Najlepsze mięso do przyrządzenia na grillu to chudy boczek i karkówka - zawierają...

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Zagrajmy w pomidora

    ...każdy na pół. Ułóż je na blasze, posyp cukrem i anyżem, skrop sokiem z cytryny. Piecz w temperaturze 160°C, aż się zrumienią. Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól, kminek i cukier zmiksuj lekko(...) uzyskasz gęstą konfiturę. Rozwałkuj ciasto, wyłóż je na formę, zalej konfiturą, ułóż na wierzchu kozi ser i gałązki rozmarynu. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Pieczone pomidory...

Artykuły na temat: karkówka w jakiej temperaturze
  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    ...półwytrawne? Czy wypada raczyć się słodkim? Ma być podane w temperaturze pokojowej czy lepiej schłodzić je w lodówce? Nie mamy tak dużego obycia w kwestii win, jak Francuzi czy Hiszpanie, warto więc(...) wina do potraw mięsnych. Krwisty stek idealnie komponuje się z lampką karminowego wina, podobnie jak plaster polędwicy czy wysmażona karkówka. Czerwone wino idealne podkreśli smak cięższych mięs...

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do jego przyrządzenia nie używamy tłuszczu, a ten, który jest w mięsie, wytapia się w wysokiej temperaturze. Różnica kaloryczna jest jednak niewielka.  Na grillu najlepiej przyrządzać chude czerwone...

  • Wiórki, mleczko, a może świeży? W cieście, koktajlu lub w wersji wytrawnej? Podziel się z nami sprawdzonym, kokosowym przepisem, a być może to właśnie do ciebie trafi książka "Moc kokosa". Kokos i produkty z kokosa zyskują coraz więcej zwolenników w Polsce i na świecie. Nakładem Wydawnictwa Dragon ukazała się właśnie książka „Moc kokosa" Justyny Kubiak. Autorka przedstawia szerokie i uniwersalne zastosowanie owocu. Włączenie go do diety może nieść szereg korzyści dla zdrowia, pięknej...

  • Tłuszcze w diecie

    ...karkówki, kaszanki, kiełbasy. Mięso lub ryby zawsze przed włożeniem na ruszt zamarynujmy w oleju o wysokiej temperaturze dymienia, tj. oleju z pestek winogron lub rzepakowym. Do marynaty dodajmy(...) tłoczonych na zimno nie podgrzewajmy w wysokiej temperaturze, ponieważ może to wyzwolić ich toksyczne i rakotwórcze właściwości. 7 praktycznych wskazówek Ograniczmy spożywanie utwardzonych tłuszczów...

  • Nadchodzący długi weekend listopadowy ( 10-13.11 ) w Pałacu w Paszkówce upłynie pod znakiem kulinarnych wyzwań i rozkoszy dla podniebienia. Jeśli zatem jesteście pasjonatami dobrych i niespotykanych smaków, ten neogotycki pałac zaledwie 25 km od centrum Krakowa jest miejscem, gdzie musicie by być, by uczestniczyć w Jesiennym Smakowisku. Niezwykłość tej imprezy przejawia się przede wszystkim w osobach kucharzy, którzy nie są profesjonalistami, a raczej entuzjastami i pasjonatami wspaniałych...

  • Tłuszcze w diecie antyrakowej

    ...słodkowodne. Unikajmy karkówki, kaszanki, kiełbasy. Mięso lub ryby zawsze przed włożeniem na ruszt zamarynujmy w oleju o wysokiej temperaturze dymienia, tj. oleju z pestek winogron lub rzepakowym. Do(...) i innych olejów tłoczonych na zimno nie podgrzewajmy w wysokiej temperaturze, ponieważ może to wyzwolić ich toksyczne i rakotwórcze właściwości. Praktyczne wskazówki Ograniczmy spożywanie utwardzonych...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...