• Informacje na temat:

    karkowka pod sola

Przepisy na temat: karkowka pod sola
  • Korzenna karkówka

    .... W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do karkówki w połowie czasu duszenia. Pod koniec wrzuć pokrojone wcześniej papryki. Całość przypraw do smaku solą  i suszonym majerankiem. 3. Przed podaniem...

  • Steki z karkówki

    .... Przełóż do formy. Obłóż cebulą i czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Mię- so piecz 20 minut. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Gotowe kotlety, cebulkę i czosnek wyjmij na talerze. Masło utrzyj z oregano i rozmarynem. Połóż po porcji na każdym steku. Podawaj, np. z piure ziemniaczanym.

  • Karkówka na dwa sposoby

    ...wszystkich stron.  3. Cebule oczyść, przetnij wzdłuż na pół. Mięso przełóż do garnka. Cebule zrumień na tłuszczu ze smażenia mięsa. Karkówkę podlej bulionem wymieszanym z winem.  4. Mięso duś ok. 90 minut. Ok. 30 min przed końcem dodaj cebule. Gotową karkówkę wyjmij, obłóż cebulą. Sos przypraw i gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj go jako dodatek do mięsa.  Po prowansalsku na oliwie Sposób...

  • Karkówka na trzy sposoby

    ...listkami natki.  Zrazy z podgrzybkami Sposób przygotowania 1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij na 6 plasterków. Rozbij je tłuczkiem. Przyprawy do mięsa wymieszaj i oprósz nimi płaty karkówki(...) każdym płacie karkówki rozsmaruj porcję nadzienia. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrazy oprósz mąką. Obsmaż na 2 łyżkach oleju. Podlej 2 szkl. wrzątku. Duś ok. 1 godziny. Pod 

  • Talarki z karkówką pod serową pierzynką

    Takie danie prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej. Zaproś gości na domowy obiad i zrób talarki ziemniaczane z karkówką.

  • Żelazne prażoki z duszoną karkówką

    ...przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. 2. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żelazne prażoki Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku...

  • Karkówka na słodko

    ...jabłkowym). 4. Mięso z rodzynkami zalej sokiem jabłkowym. Piecz pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny .

  • Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną

    ...wykałaczkami. Margarynę stop w rondlu, włóż zrazy, podsmaż ze wszystkich stron. Podlej wodą (jeżeli zostało trochę farszu, dodaj do sosu), ewentualnie dodaj kostkę bulionową. Duś pod przykryciem na...

  • ...(na silnym ogniu). Posyp cukrem, obróć, chwilę smaż (20-30 sekund), a następnie wlej sos z marynaty, zmniejsz płomień pod patelnią do średniego i duś mięso 5 min. 3. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj masło, a kiedy się roztopi dołóż przygotowane owoce. Posyp cynamonem. Podlej małą ilością (1/3 szklanki) wody. Wymieszaj. Duś 5-8 min. Na koniec mięso przypraw solą (sól może nie być konieczna...

  • Grillowana karkówka z warzywami

    ...dodajemy do marynaty. Mięso wkładamy do pojemnika i zalewamy resztą marynaty. Mięso z marynatą pod przykryciem wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Resztę papryk kroimy na pół i wykrajamy miąższ a następnie nacieramy marynatą te papryki i zostawimy pod przykryciem z mięsem. Następnego dnia papryki przejdą marynatą i karkówką, co daje niesamowity aromat podczas grillowania.

Artykuły na temat: karkowka pod sola
  • Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami

    .... 3. Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. 4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz. Przybranie z moreli nadziewanych migdałami 1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 2. Nadziej morele migdałami...

  • Bakłażan z niespodzianką

    Sposób przygotowania: 1. Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 30 minut. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz i lekko zgrilluj. W tym czasie kaszę kuskus przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź i połącz ją z mięsem. 2. Na patelnię wlej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Przestudź i wymieszaj z masą mięsną. Całość dopraw do...

  • Obiad pod chmurką

    Warzywa, ryby, owoce i oczywiście mięso – podczas majówek grillujemy wszystko.

  • Pomysłowe grillowanie z marką WINIARY!

    Z utęsknieniem wyczekujemy ciepłych dni pełnych okazji do wspólnego odpoczynku na świeżym powietrzu. Podczas sprzyjającej pogody za oknem, najchętniej wybieramy spotkania przy grillu, w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Wbrew pozorom jednak kiełbasa, karkówka czy mięsne szaszłyki to niejedyne potrawy, jakie możemy przygotować na ruszcie! Warto podczas tegorocznego sezonu poeksperymentować ze...

  • Weselmy się w Krakowie

    Ach co to był za ślub! 20 listopada 1900 r. pod kościół Mariacki na krakowskim rynku ciągnęły tłumy. Oto od strony ulicy Karmelickiej zbliża się weselny korowód – wypełnione po brzegi białymi sukmanami, kolorowymi gorsetami i czepcami wozy chłopskie, roześmiani goście weselni, orkiestra, drużbowie na koniach i oni: poeta Lucjan Rydel oraz jego ukochana Jadwiga Mikołajczykówna.

  • Sposoby na udane grillowanie

    Ważne są smaczne produkty i sposób, jak je przygotujesz. Dlatego zaopatrz się w dobre urządzenia i akcesoria. Zastanawiasz się, co sprawdzi się podczas rodzinnego przyjęcia na świeżym powietrzu? Skorzystaj z naszych rad.

  • Kuchnia irlandzka

    .... Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny. 1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostałą pastą i piec do końca. Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    ...kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku. Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową(...)-25 minut. Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać mąkę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamknąć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na...

  • Mięso prosto z pieca

    ...kawałki cebuli, podlać sokiem jabłkowym. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie dołożyć jabłka pokrojone w ćwiartki i wydrążone, przykryć mięso folią i piec jeszcze około 50 minut(...) tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu, pod koniec smażenia dodać cebulę (powinna się...

  • Placki

    ...i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi(...) z ziemniaczaną. Dodawać po trochu do masy jajecznej i mieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na...