• Informacje na temat:

    karkówka pieczona w czerwonym winie

Przepisy na temat: karkówka pieczona w czerwonym winie
  • Karkówka w winnej marynacie

    Składniki: 4 kotlety z karkówki  (po ok. 20 dag każdy) Na marynatę: 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (100 ml) 1 niewielka cebula 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bazylia do dekoracji Przygotowanie: Marynata: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym...

  • Potrawy na cały tydzień

    Pyszne i sycące!

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Cebulowa na białym winie Sposób przygotowania Wszystkie cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebule, mieszając(...) musztardę i biały ocet winny. Kotlety posmaruj tą marynatą. Cebule obierz, potnij w plasterki. Tymianek opłucz, posiekaj, wymieszaj z cebulą i czerwonym octem winnym. Główkę czosnku oczyść, potem potnij...

  • Obiad pachnący owocami

    ..., brzoskwinie, paprykę. Posmaruj szaszłyki oliwą.  3. Rozgrzej patelnię grillową lub włącz funkcję grillowania w piekarniku. Grilluj szaszłyki 10-15 minut, obracając je, aż będą upieczone i złociste. Pieczona pierś kaczki w sosie z czerwonych porzeczek i jabłek Sposób przygotowania ' 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.  2. Ponacinaj w kratkę skórę filetów. Rozgrzej patelnię i ułóż...

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...sosem sałatkowym i wymieszaj. Czas przygotowania: 75 minut Danie dla 6 osób Gulasz jagnięcy z cukinią Składniki: - jagnięcina (karkówka lub łopatka) - 1 kilogram, - przyprawa do gyrosa Knorr...

Artykuły na temat: karkówka pieczona w czerwonym winie
  • Wieprzowina w miodzie

    ..., wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pierwszy kwadrans piecz mięso w 220° C, a następnie zmniejsz do 190° C. W niższej temperaturze schab powinien się piec jeszcze 80-100 minut. 3. Po tym czasie...

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Domowe pasztety

    Samodzielnie przygotowany pasztet, mięsny lub wegetariański, wybornie smakuje ze świeżym pieczywem albo jako nadzienie do kruchych babeczek.

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Goście, goście!

    ...liście jarmużu wrzuć do osolonego wrzątku na 3 minuty. Wyjmij je i osusz. Upieczone warzywa podawaj na liściach jarmużu. Pieczona karkówka z polentą (dla 5 osób) Czas przygotowania: 3 godziny(...). Cebulki szalotki obierz, posiekaj w kosteczkę. Jabłko i cebulkę wrzuć do miseczki, wymieszaj. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i biały ocet winny. Dopraw sos kardamonem, solą, pieprzem i cukrem, powinien...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • A na talerzu maj

    ...z obu stron. Następnie wrzuć na patelnię groszek cukrowy, smaż chwilę, powinien być ciepły. Podawaj risotto z ułożonymi na wierzchu warzywami i płatkami parmezanu. Zupa z młodej kapusty Dla(...) posyp umytym i posiekanym koperkiem. Zupa powinna być słodko-kwaśna, gęsta, z pływającymi chrupiącymi kawałkami kapusty.  Karkówka na szparagach z sałatką z ziemniaków, rzodkiewek i fety Dla...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    Kuchnia chorwacka jest bardzo różnorodna. To połączenie włoskich i greckich smaków z ostrą węgierską nutą.

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...