• Informacje na temat:

    karkowka jak marynowac

Przepisy na temat: karkowka jak marynowac
  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • Marynata z chilli

    Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce(...) stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało...

  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    Przygotowanie: Mięso pokroić w płaskie, małe kwadraty i włożyć do marynaty na 12 godz. Po upływie czasu mięso odsączyć z marynaty i przyprawić Vegetą, papryką i pieprzem. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę pokroić jak schab, boczek w plasterki. Cebulę pokroić w talarki i sparzyć.Tak przygotowane produkty nabijamy na patyczki na przemian: mięso, papryka, boczek, cebula, ogórek. Gotowe szaszłyki...

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...nic innego jak pieczenie na specjalnie do tego przeznaczonym ruszcie zbudowanym z drutu. Dzięki temu podczas pieczenia z porcji mięsa wytapia się zbędny, tłuszcz. Pierwotna zawartość tłuszczu może...

  • Grill? Dlaczego nie!

    .... Doskonałe na grilla są ryby takie jak dorsz, okoń, łosoś, panga. Opieka się je krótko, obowiązkowo owinięte folią aluminiową. Na grilla nadają się prawie wszystkie warzywa. Ziemniaki, pomidory(...) odpowiednia dla każdego porcja mięsa czy ryby jest taka jak jego własna część wewnętrzna dłoni (ale bez palców). Resztę talerza powinny wypełnić sałatki. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym...

  • Lekkie menu na upały

    Radzimy, według jakich zasad układać letni jadłospis, by dzieci nawet jedząc mniej, nie jadły... mniej zdrowo.

Artykuły na temat: karkowka jak marynowac
  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    Kupując najpopularniejsze mięso wieprzowe, czyli schab, szynkę, lub łopatkę pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.

  • Wojciech Cyran: Z winem jest trochę jak z książkami

    ...1. Jak powinno się degustować wino? Zacznijmy od tego, że wino serwujemy w kieliszkach. Wino białe podajemy schłodzone (włożenie butelki do lodówki na półtorej godziny przed otwarciem(...) temperaturę 36°C, dlatego bardzo szybko, nawet niechcący, możemy ogrzać trunek. 2. Jak dobrać wino do konkretnej potrawy? Bardzo ogólnie możemy powiedzieć, że lekkie potrawy łączymy z lekkimi...

  • Sylwester na jeziorze, w zamku jak z Disneya czy wśród krokodyli?

    Oferta imprez sylwestrowych z roku na rok jest coraz bogatsza, także jeśli chodzi o te zupełnie nietypowe pomysły na spędzenie ostatniej nocy w roku. Jakie niezwykłe sylwestrowe atrakcje czekają nas w 2014 roku?

  • Tania kuchnia rodzinna - aromatyczna pieczen z karkowki

    ...podsmazenia na ziemniaki: 800 gr malych ziemniakow sol, tymianek i papryka albo jak ktos ma przyprawa Baskow zwana Piment d'espelette - rodzaj papryki z kraju baskow, bardzo pikantnej, majacej AOC... znanej ogolnie w swiatowej kuchni i dosc popularnej... wyjatkowy smak! oliwa z oliwek Pieczen natrzec sola, pieprzem i polowa przypraw. Zawinac w folie spozywcza i marynowac minimum 4 h w lodowce...

  • Sezon na grillowanie

    Podobno grillowanie to ulubiony sport Polaków, jak ktoś powiedział. Coś w tym jest, bo rozpalamy grilla, gdzie się da: w ogrodach, na biwakach, a także na balkonach - ku rozpaczy sąsiadów. Parę lat temu przeprowadzono badania na temat tego, jak spędzamy wolny czas. Otóż 66 proc. rodaków przyznało, że... grilluje w każdy ciepły weekend! W innym badaniu, gdzie ankieterzy pytali, jakie osiągnięcia...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Goście, goście!

    ...najlepszej jakości, 1 duże jabłko (jak najtwardsze), 4 cebulki szalotki, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 łyżeczki białego octu winnego, pół łyżeczki mielonego czarnego kardamonu Do smaku: sól, pieprz(...) tłuszczu i błon. Obierz czosnek i posiekaj jak najdrobniej. Owoce jałowca delikatnie rozgnieć trzonkiem noża. Oczyszczone mięso mocno natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i owocami jałowca. Przełóż do...

  • Najważniejsze zasady grillowania. Jesteś pewien, że je znasz?

    ..., ale wewnątrz wciąż pozostanie surowe lub wyraźnie "niedociągnięte". Jak temu zapobiec? Wystarczy, że po rozpaleniu grilla odczekamy kilkadziesiąt minut, aż pierwszy, żywy ogień uspokoi się(...) i zyskujemy pewność, że to, co położymy na ruszcie zgrilluje się dokładnie tak, jak chcemy. Grilluj tylko mięso dobrej jakości Grillowanie, jak mało która metoda obróbki termicznej, jest w stanie...

  • Wiosenna aura sprzyja nie tylko długim spacerom i rowerowym przejażdżkom, ale także wspólnemu grillowaniu z rodziną i przyjaciółmi. Soczyste karkówki, pyszne kiełbaski, pieczone warzywa – ślinka cieknie na samą myśl! Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, ale większość z nas nie wyobraża ich sobie bez pysznych sosów. Sukces każdej grillowej uczty tkwi w odpowiednio dobranych...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...tymianek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z liści winogron wytnij ogonki. Na matową stronę rozłożonych liści nakładaj po łyżce farszu i zwiń niezbyt mocno - tak jak...