• Informacje na temat:

    karczek z warzywami

Przepisy na temat: karczek z warzywami
  • Kolorowe szaszłyki z karczku

    Sposób przygotowania Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać - marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok...

  • Przepis wart wypróbowania: "Karczek w galarecie z warzywami"

  • Warzywne szaszłyki z żółtym serem

    Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać!

  • Smaczny pomysł na "Pieczony karczek"

  • Grillowanie: Polaków sport narodowy

    ...procentuje. Masz ochotę od czasu do czasu na tak zwany "dzień dziecka"? Pozwól sobie na to. Zjedz z apetytem kremówkę albo karczek z grilla. Delektuj się smakiem tego, co dla ciebie pyszne. Poczucie...

  • karczek wyszedł pyszniutki, ale najlepsza to ta galaretka co się zrobiła wkoło :) mniam

  • pyszne, aromatyczne mięsko

  • Danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest przepyszne. Osobiście najczęściej podaję je z kluseczkami śląskimi :)

  • Nie będziecie zawiedzeni-to smak prawdziwego mięsa.

  • Pyszny i delikatny karczek w sam raz na niedzielny obiad

Artykuły na temat: karczek z warzywami
  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...- wyczekiwania na coś nowego, na inny czas w życiu. Siostra Salomea: - Niektórzy wolą na koniec karnawału spożyć bardziej energetyczny posiłek niż ryby, na przykład karczek zapiekany z kapustą, albo typowo...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Miel i smaż

    ...dobre mięso mielone? Najlepiej zmielić je samemu. Pamiętaj jednak, że nie może być to wyłącznie chude mięso, np. z szynki. Trzeba dodać odrobinę słoniny lub zmielić karczek, dzięki temu danie nie będzie...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF/Picsel Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć...

  • Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie. Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i...

  • Skorzonera – zapomniane warzywo, które powoli zaczyna wracać na nasze stoły. Nie tylko doskonale smakuje, ale również ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociażby z tego względu warto się wysilić i poszukać jej na lokalnych targowiskach. Fot. 123rf Chociaż nazwa skorzonera brzmi egzotycznie, jest to zimowe warzywo, które już wieki temu pojawiało się w wielu polskich przepisach. Niestety, z nieznanych powodów zapomnieliśmy o nim i dopiero teraz, po wielu latach, odkrywamy je na nowo....

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...