• Informacje na temat:

    kapustka na krótko

Przepisy na temat: kapustka na krótko
  • Młode jarzynki

    Kuszą nas apetycznym wyglądem i świeżymi kolorami. Tym bardziej że sezon na młode warzywa trwa krótko i w dodatku nie ma stałego miejsca w kalendarzu. Jego początek zależy przecież m.in. od pogody(...) przygotować do nich młodą kapustkę. Gotuje się ją krótko, by się nie rozpadła, trzeba dodać trochę oleju lub zesmażone skwareczki ze słoninki i dużo młodego kopru. Jej smak można zakwasić, dodając...

Artykuły na temat: kapustka na krótko
  • Czy warto jeść brukselkę?

    ...zarzucają brukselce, że jest gorzka. Jak ją gotować, by serwować smaczną i nie stracić wartości odżywczych? Ważne, by była gotowana krótko, inaczej miniaturowe kapustki wypłuczą cały zestaw cennych...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Młode jarzynki

    Kuszą nas apetycznym wyglądem i świeżymi kolorami. Tym bardziej że sezon na młode warzywa trwa krótko i w dodatku nie ma stałego miejsca w kalendarzu. Jego początek zależy przecież m.in. od pogody(...) przygotować do nich młodą kapustkę. Gotuje się ją krótko, by się nie rozpadła, trzeba dodać trochę oleju lub zesmażone skwareczki ze słoninki i dużo młodego kopru. Jej smak można zakwasić, dodając...

  • Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę? Fot. 123RF/Picsel Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    .... Białe części pokroić w paseczki, a zielone na kawałki. 3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć paprykę, krótko razem smażyć. Przyprawić do...

  • Tajemniczy – bo pijał go James Bond, mocny – czego wyjaśniać nie trzeba, elegancki – bo z oliwką i seksowny – bo w smukłym kieliszku. Koktajl z klasą i historią. Albo historiami… Fot. 123RF/Picsel Początki martini są niejasne... Oczywistym skojarzeniem jest nazwa najsłynniejszego wermutu - wzmocnionego wina, z ziołowymi aromatami, czyli Martini & Rossi produkowanego od 1863 roku. Jest trop nowojorski, prowadzący do hotelu Knickerboker i barmana Martini di Arma di Taggia, włoskiego imigranta,...

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Fot. materiały prasowe Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku! Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej...