• Informacje na temat:

    kapuste zetrzec na tarce

Przepisy na temat: kapuste zetrzec na tarce
  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...zgrubiałe żyłki. Bulion zagotuj, wymieszaj z koncentratem.  2. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebule obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, poodrywaj listki od gałązek. Czosnek(...) oddziel z niej 12 listków. Bułkę namocz w mleku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Seler oczyść. Odetnij końcówki z listkami (nie wyrzucaj ich). Jedną łodygę posiekaj, drugą pokrój...

  • Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    Sposób przygotowania: 1. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobno kapustę pekińską, ugotowany ryż, obraną i startą na tarce marchewkę, poszatkowaną cebulę, jajko i 1-2 łyżki posiekanej drobno natki. Wyrób masę. 2. Dodaj tyle mąki, by dało się lepić gołąbki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Formuj owalne gołąbki. Oprósz je mąką, obsmaż na oleju. 3. Podlej wodą, duś 40 min. Powstały sos...

  • Surówka z czerwonej kapusty

    ...1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny. 2. Kapustę odlej, pozostaw na sicie do osączenia i ostudzenia. W tym czasie obierz i opłucz  marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj w kosteczkę. Jabłko pozostaw ze skórką (umyj i osusz). Pokrój na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. 3. Wystudzoną czerwoną kapustę wymieszaj w misce razem z marchewką...

  • Kluski z kapustą

    Sposób przygotowania 1. Szynkę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, odstaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w paski.  2. Pół kg ziemniaków ugotuj, ugnieć. Surowe zetrzyj na tarce, odsącz. Składniki na pyzy zagnieć, formuj kulki, gotuj 5 minut od wypłynięcia.  3. Kapustę wymieszaj z papryką, natką, szynką i cebulą, przypraw, wymieszaj. Na kapuście ułóż gorące pyzy, posyp pieprzem.

  • Pyzy z mięsem i kapustą

    Kapustę ugotować z listkiem laurowym. Odcisnąć, listek usunąć, kapustę ostudzić, posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić posiekane dwie cebule i czosnek, dodać mięso, smażyć mieszając ok. 30 minut. Połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować i przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce, wymieszać z ugotowanymi. Dosypać mąkę, zarobić ciasto...

  • Sałatka z czerwonej kapusty

    Sposób przygotowania 1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, oderwij 6 dużych liści, resztę poszatkuj. Posyp solą, ugniataj rękoma kilka minut, aż puszczą sok. Wtedy odłóż kapustę na ok. 30 minut. W tym czasie marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, potem obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę wymieszaj w miseczce z mango oraz marchewką.  2. Ocet...

  • Kotlety z kapusty

    Sposób przygotowania 1. Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki,bułkę tartą. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka. 2. Całość wymieszać i pikantnie doprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce. Smażyć na...

  • Strudel z kapustą i dodatkami

    Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzeszki piniowe upraż na mocno rozgrzanej suchej patelni a następnie posiekaj. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jabłko, goździki oraz kilka łyżek wody.  Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż kapusta zmięknie (20

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...ręką, by puściła sok. Jeśli kapusta jest sucha, wlewa się 1/5 szkl. wody. Można dodać warzywa twarde (np. marchew, kalarepę, cebulę) starte na tarce o dużych oczkach. Kapusta pak choi wzbogaci smak...

  • Dania z kapustą i grochem

    ...na tarce o dużych otworach.  3. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę, potem dołóż pieczarki i smaż razem jeszcze kilka minut. Kapustę odcedź, osącz...

Artykuły na temat: kapuste zetrzec na tarce
  • Kapusta z marchwią

    Sposób przygotowania: ◗ Kapustę poszatkuj wraz z głąbami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Oba warzywa wymieszaj razem z przyprawami. Ewentualnie...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Lasagne z kapustą i łososiem

    Sposób przygotowania: 1. Kapustę dokładnie oczyścić, zdjąć 10 ładnych liści z wierzchu, grube nerwy ściąć. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, wyjąć, osączyć.  2. W garnku roztopić połowę masła, dodać mąkę, zasmażyć, powoli wlać bulion, zagotować, często mieszając. Dodać śmietanę i starty na tarce ser, doprawić solą i pieprzem.  3. Duże żaroodporne naczynie wysmarować...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Kiszona kapusta na lepszą odporność. Ukiś ją sama

    Składniki: 2 większe główki białej kapusty 2 średnie marchewki 10 dag soli 2 łyżki kminku. Przygotowanie Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wsyp do dużej miski. Dodaj sól i kminek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. W tym czasie przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz, umyj i wytrzyj pokrywki. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, lekko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Lasagne z kapustą i łososiem

    ...1. Kapustę dokładnie oczyścić, zdjąć 10 ładnych liści z wierzchu, grube nerwy ściąć. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, wyjąć, osączyć. 2. W garnku roztopić połowę masła, dodać mąkę, zasmażyć, powoli wlać bulion, zagotować, często mieszając. Dodać śmietanę i starty na tarce ser, doprawić solą i pieprzem. 3. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Placki z kiszoną kapustą

    Przygotowanie: Kapustę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć starte ziemniaki, pokrojoną kapustę, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Olej rozgrzać na dużej patelni, następnie zmniejszyć płomień i smażyć partiami niewielkie placuszki, z każdej strony po cztery minuty, tak aby nabrały...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

Zdjęcia na temat: kapuste zetrzec na tarce