• Informacje na temat:

    kapusta zielone pomidory papryka cebula

Przepisy na temat: kapusta zielone pomidory papryka cebula
  • Sałatka polska z białej kapusty - przysłała Lena

    ...50 dag kapusty białej; kwaszony ogórek; owoc papryki czerwonej lub 2 pomidory; cebula; pół szklanki śmietany; płaska łyżka musztardy; sól; pieprz; kwas cytrynowy; zielony koper.

  • Pikantna kolacja

    .... Rozgrzewające chilli con carne Sposób przygotowania: Przygotuj papryczki: habanero i zielone peperoni pozbaw pestek i drobno pokrój. Papryczki piri-piri pokrój na małe kawałki razem(...), pieprz, chilli, słodką paprykę. Do usmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki i mieszankę przypraw. Po chwili dodaj czerwoną fasolę (z płynem z puszki). Wlej bulion, wymieszaj całość i gotuj na małym...

  • Pomysły na obiad

    ...tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się również szpinak, szczaw i włoska kapusta. Jesiennym przebojem może zostać także krem z papryki. Zielony sos do makaronu Chcesz przygotować spaghetti z oryginalnym sosem? Rozpuść...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki(...)Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości...

  • Smakowite dania z ryżem

    Składniki: 1/2 sprawionego kurczaka 1 pomidor 15 dag ryżu 1 cebula 40 dag marchewki 20 dag mrożonego zielonego groszku 1 pęczek dymek 1/2 pęczka natki pietruszki 20 dag groszku(...)Zapiekanka drobiowa Składniki: 25 dag ryżu 1 puszka moreli 3 pomidory 1 główka młodej kapusty 1 pęczek dymek 5 dag masła 50 dag filetu z indyka 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    Przedstawiamy 5 kulinarnych hitów na nadchodzące miesiące: 1. Fiolet w kuchni W 2016 roku w diecie Polek królowały zielone warzywa i owoce (najczęściej w formie koktajli). Zgodnie z zaleceniami dietetyków, w nadchodzącym miesiącach w naszym jadłospisie powinien pojawić się także kolor fioletowy. Dlaczego? Produkty o tej barwie są przede wszystkim bogate w antocyjany, czyli naturalne barwniki...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...zielonego koloru). Osącz i całkiem ostudź. Piersi kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem, usmaż na złoto na oleju. Ostudź. Papryki i pomidory pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie(...)Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka...

  • Dieta kontra anemia

    ...głównie w świeżych warzywach i owocach. Jej źródłem są m.in. kapusta biała (także kiszona), papryka, pomidory, cebula i szczypiorek, natka pietruszki, owoce cytrusowe, porzeczki, kiwi i aronia, maliny(...) żółtka. Z produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa liściaste, np. szpinak, także brokuły, buraczki, papryka, fasola, szczypiorek, pietruszka, sałata, orzechy, rodzynki...

  • Makaron z patelni

    Składniki na 4 porcje: - 1 cebula, - 2 zielone papryki, - 200 g kabanosów, - 400 g białej kapusty, - 2 łyżki sklarowanego masła, - 400 ml bulionu warzywnego, - 400 g makaronu Tagliatelle(...) ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę posiekać, pomidory poprzekrawać. Makaron odcedzić i dodać do kapusty. Dodać pomidory i kabanosy. Doprawić solą, pieprzem i gotować...

  • Pikle kaukaskie

    ..., - 1 łyżeczka cukru, sol Przygotowanie: Wyszorowane buraki obgotować we wrzątku (3-4 minuty), wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w słupki. Zielone pomidory też zblanszować, wyjąć na(...)Składniki: - 1 kg białej kapusty, - po 25 dag marchewki i małych czerwonych buraków, - 25 dag winnych jabłek, - 25 dag ostrej zielonej papryki, - 25 dag zielonych pomidorów, - 25 dag cebuli...

Artykuły na temat: kapusta zielone pomidory papryka cebula
  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    Spożywaj mleko, sery, jajka, ale też rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, kiełki, pietruszkę, seler, marchew, awokado. Zajadaj się cytrusami, bananami, daktylami, morelami, figami, rodzynkami i orzechami. Pij kakao i herbatę z dzikiej róży. Śniadanie Frittata ze szpinakiem, czosnkiem i pieczarkami oraz  szynką drobiową i serem, kakao naturalne na chudym mleku. Drugie śniadanie...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Kolorowe warzywa i owoce. Co leczą?

    Czerwone Usprawniają pracę serca: pomidory, buraki, czerwona papryka, maliny, czereśnie, wiśnie, truskawki, arbuz. Zawierają likopen chroniący przed zawałem, miażdżycą i obniżający ciśnienie krwi(...) bieżącą wodą. Nie namaczaj.  Zielone Wspomagają wątrobę: sałata, szpinak, brokuł, jarmuż, natka pietruszki, agrest, kiwi, awokado. Mają chlorofil oczyszczający organizm z toksyn, metali ciężkich...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

    ...witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy- wylicza specjalista od psychologii koloru. Z kolei zielone, takie jak np. kapusta, sałata, ogórki, brokuły, winogrona, kiwi i agrest, cechują się dużą zawartością kwasu foliowego, wspomagają wzrok, wzmacniają układ krążenia oraz odporność. Pomidory, papryka, truskawki, poziomki, maliny, wiśnie i czereśnie oraz arbuz kwalifikują się do...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Co jeść, gdy cierpisz na niedobór żelaza

    ...w jęczmiennych płatkach, pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów z cebulą, sok wiśniowy. Albo krem z zielonego groszku z ziarnami słonecznika, risotto z ryżu brązowego z indykiem, surówka z kiszonej kapusty...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Kolorowy detoks doda ci energii

    ...wytwarza ją sam, ale dzięki składnikom z jedzenia. Najważniejsze są zielone warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, kapusta, brukselka, brokuł, kalafior. Także awokado, czosnek, cebula, imbir. Od żółtych(...) kremem marchewkowym. Kolacja: Pieczone warzywa : mała cukinia, kawałek batatu, cebula, pomidor, papryka, skropione olejem i posypane koperkiem Sałatka z zielonej sałaty, kilku rzodkiewek...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...