• Informacje na temat:

    kapusta z burakami do sloikow

Przepisy na temat: kapusta z burakami do sloikow
  • Kwas buraczany z kapustą

    Rewelacyjnie działa na jelita

  • Kapusta marynowana

    Z innymi warzywami.

  • Bigos wegetariański

    Najważniejszym i najzdrowszym zarazem składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Wypróbuj nasz przepis w wersji bezmięsnej. Smakuje równie dobrze, jak tradycyjny, a jest bardziej lekkostrawny.

  • Karnawałowe potrawy

    Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

Artykuły na temat: kapusta z burakami do sloikow
  • Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

    Burak jest bogatym źródłem witamin, które wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawiera pierwiastki odkwaszające organizm, oraz pektyny, które wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Buraki dostarczają też sporo sacharozy, powinny więc na nie uważać osoby z cukrzycą.

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Naturalne probiotyki

    ...z soli kamiennej niejodowanej. Daj 2 płaskie łyżki na litr wody.  Kapusta kiszona Nie jest tak dobrym źródłem wit. C, jak sądzono. Cennym składnikiem kapusty kiszonej jest kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi drożdży i grzybów, co ważne po antybiotykoterapii. Ponadto kiszona kapusta da nam witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.  Składniki: 10 kg kapusty białej, 20

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....