• Informacje na temat:

    kapusta włoska z wody

Przepisy na temat: kapusta włoska z wody
  • Kapusta - warzywo doskonałe w każdym calu

    Kapusta biała, włoska i czerwona ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Najwięcej zyskamy włączając do menu kapustę kiszoną oraz surową. Kiszona ma szerokie grono wiernych fanów, a przed surową, w postaci surówek czy świeżo wyciskanego soku, chyba trochę się wzbraniamy. Jaki może być tego powód? Małe porcje Kapusta włączana stopniowo do diety może przynieść wiele korzyści procesom...

  • duszona kapusta włoska

  • Włoska kapusta faszerowana kasztanami i serem mimolette

    Na jesienny, sezonowy obiad przygotujmy coś bardziej wykwintnego, np. kapustę faszerowaną kasztanami. Trudno dostępne? Wcale nie, kasztany kupisz w każdym supermarkecie, nawet takie już ugotowane.

  • Zupa z ogórkiem i włoską kapustą

    Składniki 30 dag żeberek wędzonych 2 średnie kalarepy włoszczyzna 2 świeże ogórki 20 dag kapusty włoskiej łyżka masła klarowanego lub zwykłego liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Przygotowanie 1 Żeberka opłucz, włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej 1,5 l zimnej wody, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Pod koniec gotowania wsyp sól i pieprz...

  • Są to gołąbki z kapusty włoskiej z nadzieniem twarogowo - ryżowym z dodatkiem przypraw i ziół.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...bulwy zmiksuj z 1/2 szkl. wody i 1/2 łyżeczki oleju - wypij od razu). Nasiona fenkułu To bardzo popularna przyprawa w wielu kuchniach. We Francji dodaje się je do sosów do ryb, zwłaszcza tych na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kapusta włoska z mięsem mielonym"

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    ...brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą. Szkoda, że kapusta włoska wciąż nie jest(...) pomarszczone fantazyjnie liście nie pozwalają na zbyt ścisłe związanie. A liście te są wyjątkowej urody. Włoska łagodniejsza Kapusta włoska posiada wszystkie właściwości dietetyczne i lecznicze...

Artykuły na temat: kapusta włoska z wody
  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    ...luźniejsza, bo pomarszczone fantazyjnie liście nie pozwalają na zbyt ścisłe związanie. A liście te są wyjątkowej urody. Włoska łagodniejsza Kapusta włoska posiada wszystkie właściwości(...) np. kapusty brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą. Szkoda, że kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Włoska zupa z kapustą i fasolą

    Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa oraz w daniach jarskich i zupach.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Minestrone z młodą kapustą

    Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni!

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Kapusta zadba o zdrowie i urodę

    Biała, czerwona, włoska... Każda odmiana kapusty to cenne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, źródło witamin i minerałów. Ale oprócz wartości dietetycznych kapuściane liście mają też inne zalety(...) Zrób na noc okład z liści włoskiej (lub białej) kapusty. Włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Osusz i rozwałkuj. Obłóż szyję i obwiąż bandażem. Jeśli masz katar Rano i wieczorem wkraplaj do...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...