• Informacje na temat:

    kapusta włoska przygotowanie

Przepisy na temat: kapusta włoska przygotowanie
  • Kapusta włoska - warzywo do ponownego odkrycia

    Przekonani, że przygotowanie potraw z kapusty jest zbyt pracochłonne, często rezygnujemy z tego warzywa. Jej delikatniejsza włoska odmiana może nas zachwycić. Dla jej wartości odżywczych warto ją odkryć na nowo.

  • Włoska kapusta faszerowana kasztanami i serem mimolette

    Na jesienny, sezonowy obiad przygotujmy coś bardziej wykwintnego, np. kapustę faszerowaną kasztanami. Trudno dostępne? Wcale nie, kasztany kupisz w każdym supermarkecie, nawet takie już ugotowane.

  • Zupa z ogórkiem i włoską kapustą

    Składniki 30 dag żeberek wędzonych 2 średnie kalarepy włoszczyzna 2 świeże ogórki 20 dag kapusty włoskiej łyżka masła klarowanego lub zwykłego liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Przygotowanie 1 Żeberka opłucz, włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej 1,5 l zimnej wody, gotuj 30 minut, zdejmując szumowiny. Pod koniec gotowania wsyp sól i pieprz...

  • Włoska jarzynowa

    Wyśmienita i aromatyczna

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    ...pomarszczone fantazyjnie liście nie pozwalają na zbyt ścisłe związanie. A liście te są wyjątkowej urody. Włoska łagodniejsza Kapusta włoska posiada wszystkie właściwości dietetyczne i lecznicze(...) brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą. Szkoda, że kapusta włoska wciąż nie jest...

  • Zupa z włoską kapustą

    Składniki: - 0,5 kg. wołowiny, - 0,5 kapusty włoskiej, - 2 marchewki, - 150 g kaszy jaglanej, - 30 dag marchewki, - sól, pieprz, listek laurowy, - kilka ziaren pieprzu Przygotowanie: Wołowinę ugotować ziarnami pieprzu i listkiem laurowym w 2 lt. wody. Wyjąć i po lekkim schłodzeniu pokroić w kostkę. W tym samym czasie ugotować kaszę. Marchew i kapustą pokroić w kostkę. Marchewkę dodać...

  • Składniki: włoska kapusta, 0,4 kg ryżu (4 saszetki), 1/2 kg mięsa mielonego, 1cebula, 0,2 kg pieczarek, bulion w kostce, oliwa, sól, pieprz, papryka ostra w proszku (ew. przyprawy do smaku)

  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    .... sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozgrzej w rondlu oliwę i masło. Wrzuć koper włoski, cebulę, czosnek i nasiona kopru. Smaż, mieszając, aż warzywa zaczną się karmelizować (4-6 minut). 2. Ziemniaki(...) - kapuściane 2 duże ziemniaki, obrane i starte 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty 2 jajka, roztrzepane 1/2 szklanki mąki 90 g masła 1/4 szklanki oleju sól, pieprz Przygotowanie...

  • Zupy wiosenne

    ...lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym. Kapuściana Składniki: 40 boczku wędzonego mała włoska kapusta włoszczyzna 3 ziemniaki natka pietruszki 2 łyżki masła łyżeczka(...) angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę...

Artykuły na temat: kapusta włoska przygotowanie
  • Włoska zupa z kapustą i fasolą

    Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Doskonale smakuje z dodatkiem mięsa oraz w daniach jarskich i zupach.

  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • Minestrone z młodą kapustą

    Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni!

  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    ...luźniejsza, bo pomarszczone fantazyjnie liście nie pozwalają na zbyt ścisłe związanie. A liście te są wyjątkowej urody. Włoska łagodniejsza Kapusta włoska posiada wszystkie właściwości(...) ścisła, możemy przygotować z niej kapustę faszerowaną. Kapusta włoska znakomicie nadaje się na surówki, właśnie ze względu na cienkie liście i delikatny smak. Nawet słynna zupa kapuściana, główny...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    ...przeciąć reszty. Nadziewamy i zawijamy. Z szynki i włoskiej kapusty Składniki na 8 sztuk: 1 kapusta włoska, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, sól i pieprz czarny mielony do smaku, 2 łyżki keczupu, 300 g szynki konserwowej, 250 g ugotowanego białego ryżu. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez...

  • Kapusta zadba o zdrowie i urodę

    Biała, czerwona, włoska... Każda odmiana kapusty to cenne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, źródło witamin i minerałów. Ale oprócz wartości dietetycznych kapuściane liście mają też inne zalety. Można z nich zrobić leki na różne dolegliwości wewnętrzne i skórne. Takie sposoby od wieków poleca medycyna ludowa ze względu na ich skuteczność i łatwość zastosowania. W długie wieczory z pewnością...

  • Pyszne gołąbki

    Przygotowanie: Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane cebule i kawałki pieczarek. Schłodź i połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy zrób wałeczki. Zawiń je w liście kapusty, formując gołąbki. Wlej resztę bulionu i duś na małym...

  • Gęsta włoska zupa z pieczonymi warzywami, bardzo sycąca i rozgrzewająca (zwłaszcza zimą)

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Składniki (na 16 gołąbków): - 1 kapusta włoska - 1 szklanka ryżu - 20 suszonych grzybów - 2 ziarna jałowca - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 3 szklanki wody - 2 łyżki(...) pieprz Przygotowanie W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i delikatnie włożyć do niej całą kapustę. Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut, a potem odcedzić. W międzyczasie suszone...

  • Kapuściane leki na 100 dolegliwości

    W rankingu zdrowotnym warzyw i owoców kapusta zajmuje czołową pozycję. Czy wiesz, dlaczego?

Wideo na temat: kapusta włoska przygotowanie
  • Co jeść, by się mniej stresować?

    Niektórzy w stresie nic nie mogą przełknąć, za to inni stres próbują zajadać. Na szczęście są produkty, które obniżają napięcie nerwowe i właśnie z nich Andrzej Polan przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania uspokajająco-wyciszające. Wśród propozycji kulinarnych znalazły się: guacamole z awokado i chrzanem, sałatka z awokado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek, naleśniki z kapustą włoską, białą kiełbasą i serem oraz ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi. (Dzień dobry TVN/x-news)