• Informacje na temat:

    kapusta wigilijna 3 kg kapusty

Przepisy na temat: kapusta wigilijna 3 kg kapusty
  • Postna kapusta

    ...bez przykrycia. Grzyby zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. Stop masło na(...) się połączą. Tak przygotowana kapusta wigilijna znakomicie nadaje się również jako farsz do świątecznych pierogów. Wystarczy, że nieco drobniej ją posiekasz, trochę mocniej doprawisz i aromatyczne...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla wielu to jedna z najsmaczniejszych wigilijnych potraw!

  • Kapusta z grzybami

    ...zachowaj do gotowania kapusty. Małegrzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki.  2. Kapustę opłucz, osącz, odciśnij. Potnij na kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, grubo posiekaj.Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj do...

  • Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

    ...solą, pieprzem, cukrem i octem. Posyp majerankiem. Mocno podgrzej.  MAGDALENA WAŚ uczestniczka 8. edycji programu MasterChef Kapusta z fasolą Sposób przygotowania 1. Fasolę przebierz(...) namoczoną fasolę i grzyby ugotuj do miękkości (w osobnych garnkach).  2. Kapustę kiszoną podziel na dwie porcje. Jedną z nich opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Ponownie wymieszaj obie porcje kapusty...

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    ...), 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej do smażenia oraz majeranek. Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od wlania do dużej miski ciepłego mleka, do którego dodajemy cukier i w którym...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi...

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...(możesz też dodać odrobinę soku jabłkowego). Podawaj z groszkiem ptysiowym. Pierogi na pierwszy raz Zdaniem dietetyka: Tradycyjne pierogi z farszem z kapusty i grzybów to za duże wyzwanie dla...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    Gdyby rozłożyć wigilijne potrawy na czynniki pierwsze, okaże się, że kolacja wigilijna może być zdrowa. Pod warunkiem, że zachowamy umiar i w odpowiedni sposób przygotujemy dania - podkreśla dietetyk Aneta Łańcuchowska.

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    .... Kaszę zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę.   W szybszym trawieniu naszym...

Artykuły na temat: kapusta wigilijna 3 kg kapusty
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Przepis na prawdziwy klasyk wigilijnych stołów - pierogi z kapustą i grzybami.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Bezglutenowe krokiety wigilijne

    ..., sos sojowy, drobno pokrojone suszone pomidory i kapustę. Duś całość, aż kapusta zmięknie, a sos odparuje.  4. Farsz nakładaj na naleśniki i zwiń w rulony. Obtocz w mielonych migdałach i smaż na złoty...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Wigilijne przysmaki dla brzdąca

    .... Maluch wciąż nie powinien jeść wzdymającej kapusty oraz ciężkostrawnych grzybów. ● Smykowi na pewno przypadną do gustu domowe pierniczki korzenne lub sernik. Brzdąc może też spróbować klusek(...) przypadną do gustu pierogi z serem lub warzywami. Kapusta i grzyby jeszcze nie są odpowiednie dla dwulatków. Jeżeli mimo to chcesz, by malec spróbował bigosu, dopraw go kminkiem (ułatwia trawienie...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...podroby i głowy z ryby, kapusta kiszona, sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby i przyprawy: ziele angielskie, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz imbir. Popularna na Śląsku moczka jest(...) pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Wigilijne menu dla najmłodszych

    ..., zamiast podsmażać. Kapusta - NIE Ani tej z grochem, ani tej z grzybami nie podawaj dziecku przed 3. urodzinami. Po prostu zarówno kapusta, jak i groch oraz grzyby, to nie lada wyzwanie dla dziecięcego żołądka. Jeśli chcesz, żeby 2-, 3-latek mógł skosztować kapusty, dodaj do niej kilka suszonych śliwek i kminek. Dzięki temu będzie ją łatwiej strawić. Kompot z suszu - TAK Półrocznemu niemowlęciu...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...