• Informacje na temat:

    kapusta w zimie

Przepisy na temat: kapusta w zimie
Artykuły na temat: kapusta w zimie
  • Kapusta: Zdrowie na talerzu

    Jest warzywem uniwersalnym. Z niej przygotujesz zupę, lub smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta nie ma sobie równych!

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Chroń włosy zimą

    ...: brokuły, dynia, kapusta, marchew, rzeżucha), witaminy C (bogate w nią są owoce cytrusowe, kiszonki, jarmuż, natka pietruszki). Jeśli włosy bardzo wypadają, warto rozważyć zastosowanie odpowiedniego...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Jakie warzywa wybrać zimą?

    ...lub piec. Kapusta Idealne warzywo na zimowe surówki dla dbających o linię i osób cierpiących na cukrzycę. 100 g to 29 kcal. Kapusta da nam witaminy z grupy B, A, E i K oraz wit. C (najwięcej ma jej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Jak dokarmiać ptaki zimą

    Chętnie wysypię ptakom coś od czasu do czasu, ale nie chciałabym im zaszkodzić. Czym je karmić?

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Jakie składniki? Podstawą jest poszatkowana kapusta i sól, w proporcji 20 g soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia dodaję też trochę startej marchewki i kminku. W czym kisić? Używam litrowych(...) 3/4 wysokości, gdyż kapusta zwiększy objętość. Przykrywam pokrywką, ale nie dokręcam. Odstawiam w ciepłe miejsce. Codziennie przebijam kapustę rączką drewnianej łyżki, żeby ją odgazować. Rady udzieliła...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Zdjęcia na temat: kapusta w zimie
Wideo na temat: kapusta w zimie
  • W końcu po zimie przyszedł czas na wyczekiwane przez każdego nowalijki. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Katarzyna Bukowska postanowiła podzielić się swoimi przepisami na młodą kapustę. Jak przygotować klasyczną wersję z koperkiem i boczkiem? A jaki jest jej sposób na gołąbki?

  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą