• Informacje na temat:

    kapusta słodko kwaśna

Przepisy na temat: kapusta słodko kwaśna
  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Kierunek - Orient!

    ....) o tym samym smaku jest natomiast niezbędnym składnikiem do sushi - nadaje ostrego smaku i aromatu. Słodko-kwaśna egzotyka Wszyscy wielbiciele ciekawych połączeń smakowych na pewno będą zachwyceni ciekawym wyborem sosów o słodko-kwaśnej nucie, dostępnych w ramach Tygodnia Kuchni Azjatyckiej w sklepach Lidl. W ofercie znalazły się m.in.: słodki sos chili (7,49 zł/700 ml/1 opak.), typowy...

Artykuły na temat: kapusta słodko kwaśna
  • Sałatka z soczewicą i czerwoną kapustą

    Słodko-kwaśna sałatka.

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • A na talerzu maj

    ...posyp umytym i posiekanym koperkiem. Zupa powinna być słodko-kwaśna, gęsta, z pływającymi chrupiącymi kawałkami kapusty.  Karkówka na szparagach z sałatką z ziemniaków, rzodkiewek i fety Dla...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...słodko, surówką z kapusty lub z owocami, a zimą z kiszoną kapustą.   Chrzan z jajkiem Składniki:   4 jajka ugotowane na twardo ok. 3 łyżki chrzanu 1 łyżka octu 1/4 l kwaśnej śmietany...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy

    ...zwycięskiej "Zupy z razowca" wyróżniono jeszcze: "Jajecznicę po pomorsku z węgorzem i szczypiorkiem" Andrzeja Grzyba z Czarnej Wody (II miejsce) i "Kluseczki ziemniaczane z bruwią puree i kapustą słodko...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...