• Informacje na temat:

    kapusta pora i majonez surówa

Przepisy na temat: kapusta pora i majonez surówa
  • Sałatki i surówki

    .... Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii. Sałatka z kiszonej kapusty - 30 dag kiszonej kapusty - mała cebulka - 2-3 łyżki majonezu - cukier - pieprz Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii. Sałatka z porów - pół kg porów - łyżka...

Artykuły na temat: kapusta pora i majonez surówa
  • Z gruntu dobre

    ...przygotowania: 20 minut 1. Najpierw przygotuj sos aioli, czyli czosnkowy majonez. Czosnek posiekaj i rozetrzyj na pastę ze szczyptą soli. Dodaj musztardę i żółtko, a następnie dokładnie rozmieszaj(...) mieszać. Powstały majonez powinien być gęsty i kremowy. Na koniec wmieszaj sok z cytryny. 2. Pory umyj i odetnij górne, suche części liści. 3. Warzywa wrzuć na wrzątek na 4 minuty albo gotuj na...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Rewolucja na talerzu

    ..., a autorka zdobywa sławę. Do dzisiaj wciąż ukazują się reprinty Obiadów, które nieustannie zdobywają nowych fanów i naśladowców. Ten poradnik zrewolucjonizował polską kuchnię, wprowadzając do niej(...) jak ten z 27 kwietnia nie trzeba wydać i dziesięciu złotych? Sama zobacz: "Zupa zwana à la Julienne , sztuka mięsa z sosem grzybowym, szpinak z omletem, kapłon z melonem w occie". - Porachuj sobie...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Dieta  na płaski brzuch

    .... Zasady, których warto przestrzegać To jest zalecane: Aby dieta przyniosła oczekiwane efekty: jedz 4–5 razy dziennie, co 3 godziny, najlepiej o stałych porach; żuj pokarm powoli – unikniesz połykania(...) kiszonego, 2 łyżek kukurydzy, łyżki majonezu i szczypiorku. Sałatkę zjedz z grahamką. • herbatka owocowa, ziołowa lub zielona.

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Kuchnia Pięciu Przemian

    ..., ogórki, szpinak Przemianę Metalu - kurczenie się i starzenie - jesień i smak ostry - ryż, jęczmień, owies, ostra papryka, ziele angielskie, cebula, kapusta, korzeń pietruszki, rzodkiewka, szczypior(...). Z - ½ pęczka zielonych szparagów,  2 łyżki oliwy, 1 łyżka majonezu, 50 g orzeszków piniowych. M - 1 ząbek czosnku, kilka liści świeżej bazylii, 1 gałązka świeżego rozmarynu. W - 40 g parmezanu, sól...

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., ogórki, papryka, cebula, pieczarki, brokuły, kalafiory, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórki kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, pory(...) chemicznie; - przyprawy z glutaminianem sodu (vegeta, warzywko, sosy sojowe, maggi, majonez, tani ketchup, bułka tarta i mąka do zagęszczania, zupki i sosy w proszku) - nadmiar soli i dodatków...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...