• Informacje na temat:

    kapusta na zimę

Przepisy na temat: kapusta na zimę
Artykuły na temat: kapusta na zimę
  • Chroń włosy zimą

    ...się. Regularnie stosuj nawilżające odżywki bez spłukiwania, maseczki i olejki, które pozwolą zatrzymać wodę. Jeśli koloryzujesz włosy, na zimę wybieraj ciemniejsze odcienie farby, bowiem rozjaśnianie(...): brokuły, dynia, kapusta, marchew, rzeżucha), witaminy C (bogate w nią są owoce cytrusowe, kiszonki, jarmuż, natka pietruszki). Jeśli włosy bardzo wypadają, warto rozważyć zastosowanie odpowiedniego...

  • Jakie warzywa wybrać zimą?

    ...głowę importowane jarzyny i te uprawiane w szklarniach. A cenne składniki zachowają całą zimę, jeśli będą odpowiednio przechowywane. Warzywa korzeniowe trzymaj w nieogrzewanej piwnicy w temperaturze(...) lub piec. Kapusta Idealne warzywo na zimowe surówki dla dbających o linię i osób cierpiących na cukrzycę. 100 g to 29 kcal. Kapusta da nam witaminy z grupy B, A, E i K oraz wit. C (najwięcej ma jej...

  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Nie przygotowuję dużej ilości kiszonki na całą zimę, tylko np. kilka słoików, i co jakiś czas robię nową partię. Dzięki temu przez cały rok mam świeżą kapustę.

  • Kapusta: Zdrowie na talerzu

    Jest warzywem uniwersalnym. Z niej przygotujesz zupę, lub smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta nie ma sobie równych!

  • Zapasy na zimę

    .... Domowa kiszona kapusta Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta, 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie). Ponadto(...) porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. - Kiszona kapusta to nie tylko porcja witaminy C, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, podobnie jak ogórki kwaszone. Należy jednak...

  • Dlaczego zimą lepiej nie jeść sałaty, bananów i pomidorów?

    ...wartości odżywczych zachowują przez zimę warzywa korzeniowe, czyli buraki, marchew, pietruszka, selery. A choć w sklepach nadal można kupić "zieleninę" i letnie warzywa, ze zdrowiem mają one niewiele(...) Płatki zalej wodą - tyle, by były przykryte - odstaw na godzinę. Gdy napęcznieją, wymieszaj z jogurtem, pokrojonym bananem, polej konfiturą i miodem, posyp cynamonem. W sałatce - kapusta...

  • Zdrowym być całą jesień i zimę

    ...z wirusami, potrzebuje dodatkowych żołnierzy. W tej roli: pełnoziarniste pieczywo, papryka i brokuły, czosnek i cebula, marchewka, bulion drobiowy, cytrusy, kwaszona kapusta i awokado.

  • Jak dokarmiać ptaki zimą

    Chętnie wysypię ptakom coś od czasu do czasu, ale nie chciałabym im zaszkodzić. Czym je karmić?

  • Lepiej nie przesadzać z lekarstwami zimą

    ...może zaburzać krążenie. Na tarczycę - kapusta i kalarepa Mają goitrogeny hamujące przyswajanie jodu, potrzebnego tarczycy Aspiryna - czosnek   Zawierają kwas acetylosalicylowy, który ma silne...

Zdjęcia na temat: kapusta na zimę
Wideo na temat: kapusta na zimę
  • W końcu po zimie przyszedł czas na wyczekiwane przez każdego nowalijki. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Katarzyna Bukowska postanowiła podzielić się swoimi przepisami na młodą kapustę. Jak przygotować klasyczną wersję z koperkiem i boczkiem? A jaki jest jej sposób na gołąbki?

  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą