• Informacje na temat:

    kapusta na s

Przepisy na temat: kapusta na s
  • Duszona kapusta

    Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować, zalać wodą, przyprawić. Gotować około 40 minut, odlać nadmiar wody. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Usmażyć, dodać do kapusty, dusić 15 minut.  2. Wsypać pokruszone kromki chleba i, mieszając, dusić, aż kapusta zgęstnieje. 

  • Młoda kapusta duszona

    Młoda kapusta uduszona ze świeżym koperkiem z dodatkiem odrobiny cebuli i pieprzu to niebo w gębie! Świetna jako dodatek do obiadu, a nawet jako samodzielne danie. Wypróbuj nasz przepis!

  • Kiszona kapusta zasmażana

    Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

  • Modra kapusta po śląsku

    Czerwona kapusta w wersji obiadowej to stary, tradycyjny przepis wywodzący się z wyrazistej kuchni śląskiej. Na Górnym Śląsku na to danie mówi się "modro kapusta", a każda gospodyni ma swoją własną, tajną recepturę, która sprawia, że ów dodatek smakuje rewelacyjnie.

  • Bigos z młodej kapusty

    ..., jeśli wygotowała się, uzupełniamy. Gdy kapusta już zmięknie, wlewamy do niej zawartość patelni. Dusimy razem 2 minuty i dodajemy (celem zagęszczenia potrawy) mielone siemię lniane lub mąkę...

  • Gulasze z młodą kapustą

    Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

  • Kapusta - warzywo doskonałe w każdym calu

    Kapusta biała, włoska i czerwona ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Najwięcej zyskamy włączając do menu kapustę kiszoną oraz surową. Kiszona ma szerokie grono wiernych fanów, a przed surową, w postaci surówek czy świeżo wyciskanego soku, chyba trochę się wzbraniamy. Jaki może być tego powód? Małe porcje Kapusta włączana stopniowo do diety może przynieść wiele korzyści procesom...

  • Surówka z czerwonej kapusty

    ...octem. Połącz z surówką, wymieszaj. Sposób babuni Czerwona kapusta bardzo dobrze znosi chłód i długie przechowywanie. Niewykorzystaną część główki możesz więc zamrozić (będzie dobra nawet do...

  • Ziemniaki z kiszoną kapustą

    .... Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy. Doprawiamy do...

  • Młoda kapusta na trzy sposoby

    Młoda kapusta: delikatna, krucha i łagodna w smaku. Doskonały pomysł na letni obiad!

Artykuły na temat: kapusta na s
  • Liście kapusty

    Mało kto wie, że zwykła kapusta ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Z jej liści można robić okłady, które pomagają przy stanach zapalnych.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Krokiety ziemniaczane z kapustą

    Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na krokiety z ziemniakami i kapustą.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kiszona kapusta dla malucha

    Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Jest doskonałym źródłem witamin: C, B12, E, karotenoidów oraz bakterii Lactobacillus, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i chronią organizm przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzięki takiemu składowi kiszona kapusta wzmacnia pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm z toksyn, a także...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Kapusta: Warzywno numer jeden!

    .... Minerały, które znajdziemy w kapuście to na pewno siarka, magnez, potas i wapń. A więc kapusta odżywi kości, serce i układ krwionośny. Zadba o urodę - zyskają paznokcie i włosy. Sok z kapusty jest cennym źródłem rzadko występującej witaminy U. Okłady z kapusty okazują się pomocne przy gojeniu ran i owrzodzeń skóry. Kapusta polecana jest też do okładów piersi dla matek karmiących...

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

Zdjęcia na temat: kapusta na s
Wideo na temat: kapusta na s
  • Duszona kapusta - szybki przepis

    Jak przyrządzić szybką, wyborną duszoną kapustę? To znakomity sposób na przygotowywanie nie tylko znakomitego dodatku do głównych dań obiadowych, ale też na doskonałą potrawkę, która nie tylko aromatycznie pachnie, ale i wybornie smakuje. Młoda kapusta uduszona ze świeżym koperkiem z dodatkiem odrobiny cebuli i pieprzu - nasz przepis jest prostszy niż myślicie!

  • Kapusta z anchois

    Tylko 4 składniki!

  • Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapusta

    Młoda zasmażana kapusta – za ten smak i aromat niejeden dałby się pokroić. My zamiast zbiorowego seppuku, proponujemy bajecznie prosty przepis na ten wiosenny przysmak - wystarczy dla każdego. Smacznego! Młoda kapusta zasmażana – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!