• Informacje na temat:

    kapusta na parze

Przepisy na temat: kapusta na parze
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Sycące i zdrowe danie na obiad.

  • Włoska kapusta faszerowana kasztanami i serem mimolette

    ...i odciśnięty, rozdrobniony czosnek, jajko, śmietanę i tarty ser mimolette. Nadziewamy farszem wydrążoną kapustę. Całość owijamy folią spożywczą i gotujemy przez 50 minut na parze. Studzimy i zdejmujemy...

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

  • Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą

    Sposób przygotowania Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki...

  • Dla miłośników chińszczyzny, i nie tylko. W wersji rybnej zamiast mięsa z krewetkami. Z tej ilości składników wyszło mi 50 pierogów.

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Przygotowanie 1. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Sprawdź, czy nie mają ości, w razie potrzeby ostrożnie wyjmij je np. pęsetą. Skrop sokiem z połowy cytryny. 2. Połóż filety na talerzu, oprósz solą, pieprzem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. 3. Ułóż filety w parowarze lub na górnej części garnka do gotowania na parze. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj...

  • Dzisiaj zapraszam na mięsko, a konkretnie na żeberka wieprzowe. Jako dziecko bardzo je lubiłam. Teraz zresztą też, a to za sprawą przypraw, którymi doprawia je moja Mama. Od jakiegoś czasu gotuję je na parze, dzięki czemu zachowują soczystość i są bardziej fit. :)

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    ...brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą. Szkoda, że kapusta włoska wciąż nie jest(...)  ta kapusta jest odporniejsza, niż inne, na niskie temperatury. To jedna z młodszych odmian kapust. Tworzy, jak jej przodek, czyli kapusta głowiasta biała - spore główki. Jest jednak luźniejsza, bo...

  • Bardzo lubię ciepłe buły na parze. Takie dopiero wyjęte z garnka rwę sobie po kawałku, maczam w cukrze pudrze i się zajadam popijając mlekiem. Pycha

Artykuły na temat: kapusta na parze
  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    ...np. kapusty brukselskiej czy kalafiora. Specyficzny smak sprawia, że możemy ją podawać, jako jarzynę z wody (lub ugotowaną na parze), polaną sosem lub tłuszczem z bułką tartą. Szkoda, że kapusta(...) dlatego  ta kapusta jest odporniejsza, niż inne, na niskie temperatury. To jedna z młodszych odmian kapust. Tworzy, jak jej przodek, czyli kapusta głowiasta biała - spore główki. Jest jednak...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    ...1. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Sprawdź, czy nie mają ości, w razie potrzeby ostrożnie wyjmij je np. pęsetą. Skrop sokiem z połowy cytryny. 2. Połóż filety na talerzu, oprósz solą, pieprzem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. 3. Ułóż filety w parowarze lub na górnej części garnka do gotowania na parze. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj przez około...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Pierożki na parze z sosem sojowym i oliwą extra virgin

    ​To danie serwujemy na co dzień w moim specjalizującym się w souvlakach barze Jimmy Grants. Prawdopodobnie teraz się zastanawiasz, co łączy grecką kuchnię z chińskimi pierożkami, ale z drugiej strony - co je dzieli? Mieszanka greckiej oliwy z sosem sojowym to znakomite połączenie, które odpowiada za wyjątkowy smak.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści(...) z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny. Kapusta dla urody Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    ...°C. Podczas pieczenia polewamy danie wytopionym sosem. Z boczkiem gotowane na parze Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża kapusta, 500 g wędzonego boczku, 500 g ryżu, 2 cebule, sól i pieprz do smaku(...) przeciąć reszty. Nadziewamy i zawijamy. Z szynki i włoskiej kapusty Składniki na 8 sztuk: 1 kapusta włoska, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, sól i pieprz czarny...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Zdjęcia na temat: kapusta na parze
Wideo na temat: kapusta na parze
  • Przepisy z młodą kapustą

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan zaprezentował, co można przygotować z młodej kapusty. - Młoda kapista nie wymaga długiego parzenia, więc należy dosłownie na parę minut wrzucić ją na wrzątek – powiedział. Kucharz przygotował kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Przepisy na młodą kapustę

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan zaprezentował, co można przygotować z młodej kapusty. - Młoda kapista nie wymaga długiego parzenia, więc należy dosłownie na parę minut wrzucić ją na wrzątek – powiedział. Kucharz przygotował kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. (DDTVN/x-news)