• Informacje na temat:

    kapusta litewska

Przepisy na temat: kapusta litewska
  • Smaki Litwy

    ...). W posiłkach często wykorzystuje się  lokalne produkty. Kuchnia litewska jest zróżnicowana w zależności od regionu i pory roku - np. latem wykorzystuje się produkty sezonowe - owoce, świeże zioła i grzyby(...). Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne są...

Artykuły na temat: kapusta litewska
  • Czenaki litewskie

    Jednak można je także przygotować w garnku. Dobrze nadaje się do tego celu szybkowar. W oryginalnych przepisach występuje biała kapusta, ale z powodzeniem można zastąpić ją kapustą pekińską. Ta gęsta zupa jest rozgrzewająca i bardzo treściwa, a dodatek śmietany i ogórków idealnie przełamuje smak duszonych warzyw. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę pekińską szatkujemy...

  • Litewska babka ziemniaczana

    Słoninę i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu. Odsącz na papierowym ręczniku, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę...

  • Zrazy po litewsku

    Przygotowanie: Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek...

  • Daria Ładocha entuzjastką polskiej kuchni

    Blogerka i dziennikarka kulinarna Daria Ładocha często sięga po specjały kuchni polskiej. Zupa pomidorowa, chłodnik, młoda kapusta czy dania z truskawkami - takimi specjałami rozpieszcza obecnie swoją rodzinę.

  • Knedle miesem nadziewane ... z wschodniej kuchni

    ...knedle we wrzatku osolonym, 5 minut od wyplyniecia na powierzchnie. Podajemy z boczkiem, z cebulka i najlepiej z kwaszona z jablkiem modra kapusta... ja sama na zime ja kisze ale teraz nie mam wiec...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...do ciasta dodaję maku. Kapusta i grzyby to niewiele kalorii, do tego mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych. Tak naprawdę wigilia to najzdrowsza kolacja w roku. Tyle ryb bogatych...

  • Święta spędzi na Litwie

    Joanna Moro (30) potrafi wyobrazić sobie siebie w każdej niemal roli, ale świąt wielkanocnych z dala od rodzinnego Wilna - nie jest w stanie.

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Bez względu na to, pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy, wolimy alkoholowe spotkania z przyjaciółmi od tego, co dzieje się z naszym organizmem następnego dnia. Czym najlepiej leczyć kaca? Co kraj, to obyczaj - mieszkańcy różnych regionów świata mają swoje sposoby.

  • ​Sylwa jak Facebook

    - Ze współczesnymi mediami społecznymi łączy je chyba to samo ludzkie pragnienie: dzielić się swoją codziennością, uwiecznić jej kształty, nadać sens drobiazgom życia. I tak jak dziś jakaś dziewczyna robi zdjęcie talerza w restauracji i wrzuca je na Facebook, tak XVIII-wieczna księżna notowała w sylwie czy pamiętniku: "Jadłam prosiaczka mlecznego po turecku" - mówi Kristina Sabaliauskaitė, autorka powieści "Silva rerum II".

  • Niebezpieczne związki

    ...? - Tak, ale tylko gotowaną Rośliny krzyżowe (kapusta, brokuły, kalafior, brukselka i soja) zawierają goitrogeny, utrudniające wchłanianie jodu, w który bogate są ryby morskie. Gotowanie warzyw...

Wideo na temat: kapusta litewska
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybów, wędzonych śliwek, cebuli i mnóstwa przypraw - to znakomity pomysł na sycące, pyszne danie, które sprawdza się zawsze i na każdą okazję! Trudności może przysparzać czas przygotowania - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość...