• Informacje na temat:

    kapusta kwaszona imbir

Przepisy na temat: kapusta kwaszona imbir
Artykuły na temat: kapusta kwaszona imbir
  • Całe święta bez... kłopotów z trawieniem

    ...ciepłej wody. Napój wypij godzinę po jedzeniu. Imbir limonkowy chroni przed zaparciami i zgagą. Kawałek korzenia imbiru obierz i pokrój w plasterki. Włóż do słoiczka, zalej sokiem wyciśniętym z 1 limonki...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Bądź odporna

    ...jelit, a tym samym wzmocnienie odporności, są kiszonki. Kwaszone ogórki, kapusta, buraki, jogurt naturalny czy nawet naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają organizmowi milionów bakterii(...) zwiększa odporność organizmu. Ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, pobudzające przemianę materii. Napar możesz pić codziennie! Imbir i kurkuma Zwalczają infekcje i pobudzają układ odpornościowy...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Zdrowy brud

    ...przygotowywałam mu lecznicze rosołki z dodatkiem grzybów shiitake i maitake, korzenia traganka oraz imbiru, dzięki którym jego jelita znów zaczęły pracować normalnie, a system odporno­ściowy odzyskał sprawność...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • 10 produktów, które przyspieszą metabolizm

    ...warto więc włączyć do codziennego jadłospisu. 7. Imbir  O tej przyprawie warto pamiętać nie tylko z uwagi na jej walory smakowe. Niezależnie od tego, czy używasz jej w formie sproszkowanej czy świeżej, zwiększa ona termogenezę, co oznacza, że większa ilość energii zostaje zużyta przez organizm podczas spalania tłuszczu.  Imbir przyspiesza trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego, a także...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...i 2 liście laurowe, ziele angielskie. Wsypujemy po szczypcie np. kurkumy, tymianku, imbiru, bazylii, chili. Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i selera oraz pokrojone: marchew, 1/2 korzenia selera...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...