• Informacje na temat:

    kapusta kiszona ze sledziem

Przepisy na temat: kapusta kiszona ze sledziem
  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

  • Przepisy na weekendową biesiadę

    Tymi daniami zaskoczysz gości!

  • Podawana na chlebie z masłem, może być serwowana zarówno na obiad, jak i kolację

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Pyszna kapusta na bieżące potrzeby.

  • Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!

  • Chyba każdy z nas zna sposób na kiszenie poszatkowanych główek zimowej kapusty ubijanych z solą w beczce lub kamiennym garnku, sama przecież o tym pisałam. Dziś jednak przedstawiam inny sposób kiszenia kapusty, o którym nie wszyscy słyszeli – kiszenie w zalewie z osolonej wody, podobnie, jak kisi się ogórki małosolne. Młoda, wiosenna i wczesnoletnia kapusta nie za bardzo nadaje się do sporządzenia ubijanej kiszonki, choć warto wypróbować i ten sposób. Ja jednak postanowiłam przygotować...

  • Propozycja na zdrową, smaczną, oryginalną w smaku oraz korzystnie wpływającą na trawienie surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zawiera mnóstwo witaminy C i łączy słodko - kwaśne smaki użytych produktów. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu.

  • Doskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecam.

Artykuły na temat: kapusta kiszona ze sledziem
  • Księga smaków: Kapary

    To bliscy kuzyni kapusty. Do Europy trafiły już 2000 lat temu wraz z podróżami Arabów i bardzo szybko stały się nieodzownym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni.

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...i ryb. Wszystko, co jem, jest lokalne - ogórki kiszone, kasza gryczana, kapusta kiszona. Jeśli kurczak, to tylko zagrodowy. Nie jem modnych nasion chia i jagód goji. Można schudnąć, jedząc polskie...