• Informacje na temat:

    kapusta kiszona zasmazana na patelni

Przepisy na temat: kapusta kiszona zasmazana na patelni
  • Kiszona kapusta zasmażana

    ...1. Kapustę kroimy, zalewamy szklanką wody, podgotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania dodajemy kminek. 2. Słoninę/boczek roztapiamy na patelni, na powstałym tłuszczu(...) chwilę. Przekładamy zawartość patelni do kapusty, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy, dusimy pod przykryciem kilka/kilkanaście minut.

  • Sposoby na karpia

    ...okresie. Taką kapustę wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię. Do tego dajemy wiórki cienko pokrojonej cebuli i smażymy to tak, żeby kapusta była chrupiąca. Ona na prawdę smakuje wtedy wyjątkowo. Nie musi być to kiszona kapusta, może to być kapusta biała" - tłumaczy PAP Life Polan. By nie zjeść ości, karpia nacinamy jak książkę Szef kuchnia ma jeszcze jedną ważną radę. "Ponieważ karp...

  • Ulubione kluski

    ...główne składniki to twaróg, mąka i żółtka (gotowane ziemniaki mogą być jednym z dodatków). Leniwe podajemy polane masłem lub śmietaną albo zrumienioną na patelni bułeczką i posypane cukrem. •

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje...

Artykuły na temat: kapusta kiszona zasmazana na patelni
  • Zrazy po litewsku

    ...pieprzem i solą. Obrane cebule i boczek siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy cebulę, grzyby oraz boczek. Dodajemy pokruszony ciemny chleb, jajo, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, zostawiamy do przestudzenia. Porcje farszu wykładamy na plastry mięsa, zwijamy, obwiązujemy sznurkiem. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na patelni...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Ulubione kluski

    ...główne składniki to twaróg, mąka i żółtka (gotowane ziemniaki mogą być jednym z dodatków). Leniwe podajemy polane masłem lub śmietaną albo zrumienioną na patelni bułeczką i posypane cukrem. •

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...