• Informacje na temat:

    kapusta kiszona z żurawiną

Przepisy na temat: kapusta kiszona z żurawiną
  • Bigos

    ...2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając. 3. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu...

  • Pierwsze w tym roku kiszenie kapusty z żurawiną, marchwią i kminkiem.

  • Wigilia dla brzdąca

    ...krowie mleko), z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem. Takie pierożki będą lekkostrawne dla brzdąca, pod warunkiem że podgrzejesz je w gorącej wodzie lub podpieczesz, zamiast podsmażać. Kapusta z grochem NIE! Nie podawaj jej dziecku przed 3. urodzinami, bo zarówno groch, jak i kapusta to nie lada wyzwanie dla żołądka. Mogą wywołać wzdęcia i sprawić, że dziecko długo nie zapomni wigilijnej uczty...

  • Bardzo smaczna kiszona, młoda kapusta z marchwią i mrożoną żurawiną. Kapusta do bieżącego konsumowania. Po 14 dniach jest gotowa.

  • Dieta kontra anemia

    ...głównie w świeżych warzywach i owocach. Jej źródłem są m.in. kapusta biała (także kiszona), papryka, pomidory, cebula i szczypiorek, natka pietruszki, owoce cytrusowe, porzeczki, kiwi i aronia, maliny...

  • Szybka w kiszeniu, zdrowa, bo kiszona a nie zakwaszana octem jaką oferują nam sklepy. Idealna do surówek.

  • Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną żurawinę błotną, która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku, nie stosujemy innej żurawiny (suszonej itd...), tylko mrożone owoce żurawiny.

  • Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną, zeszłoroczną żurawinę błotną która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku, nie stosujemy innej żurawiny (suszonej itd...), tylko mrożone owoce żurawiny.

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

Artykuły na temat: kapusta kiszona z żurawiną
  • Kulinarne początki gwiazd

    Gwiazdy opowiadają o swoich pierwszych kucharskich doświadczeniach. Kto ubrudził wszystkie ściany roztrzepanym żółtkiem, a kto zaczynał od przygotowania kanapki z kiszoną kapustą?

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Domowy detoks - jak naturalnie oczyścić organizm?

    ...resztki pokarmowe, może być też pomocna podczas leczenia niestrawności. Poza tym za sprawą krzemionki, korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. ***Zobacz także*** Kapusta kiszona Oprócz licznych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, kapusta - szczególnie kiszona, zawiera siarkę, która wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Działa zbawiennie na jelita...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Skoki ciśnienia. Tak się ich pozbędziesz

    Zarówno nagły wzrost, jak i spadek ciśnienia może być groźny. Co zrobić, jeśli się znajdziesz się w takiej sytuacji?

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    ...menu znajduje się kiszona kapusta lub ogórki. Są źródłem wzmacniających odporność probiotyków. 4. Kolacja najpóźniej o 19. Musi być lekka! Np. brokuły z czosnkiem i kasza. Kiedy nie ma czasu(...) dodatkiem do każdego posiłku, łącznie z kanapkami na kolację. Jej codzienne menu 1. Śniadanie: jaglanka z żurawiną i śliwkami. 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej opłucz dokładnie na sicie, aby pozbawić...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...