• Informacje na temat:

    kapusta kiszona z soczewica

Przepisy na temat: kapusta kiszona z soczewica
  • Soczewica z kapustą

    Wypróbuj nowy przepis.

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Soczewica zachwyca

    Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak. W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach(...) często sprawdzać czy już jest miękka, bo łatwo ją rozgotować. Na zupę, gulasz i w przypadku, gdy chcesz otrzymać danie o konsystencji kremu lub piure, najlepsza jest soczewica czerwona, pomarańczowa...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    Skorzystaj z rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ..., Frisco) itp.  Kiszonka dobra na wszystko Szczególnie zimą kiszona kapusta, ogórki czy nawet rzodkiewki i marchew mogą być prawdziwym wybawieniem w kuchni. Możesz je także wykorzystać w nietypowych...

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...zawiera: 1970 kJ/471 kcal   Kapusta kiszona z rybą Składniki na 4 porcje: 1 cebula 580 g kapusty kiszonej łyżka sklarowanego masła 4 jagody jałowca 2 goździki 1 listek...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

Artykuły na temat: kapusta kiszona z soczewica
  • Soczewica zachwyca!

    Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak. W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach(...) sprawdzać czy już jest miękka, bo łatwo ją rozgotować. Na zupę, gulasz i w przypadku, gdy chcesz otrzymać danie o konsystencji kremu lub piure, najlepsza jest soczewica czerwona, pomarańczowa oraz żółta...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Ryż na pięć sposobów

    ...kapusta kiszona. Z soczewicą Dowolnie wybrany gatunek łączymy ze świeżo ugotowaną soczewicą (u mnie najczęściej ryż naturalny z czarną soczewicą), dodajemy starte na tarce o grubych oczkach...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Leki na przeziębienie znajdziesz... w lodówce

    .... kiszona kapusta, jogurty, kefiry, sfermentowane warzywa. Produkty fermentowane, są źródłem pożytecznych bakterii. W zimowej diecie nie może zabraknąć produktów będących źródłem witaminy C - wszystkie(...) w diecie jest cynk, którego źródłem jest mięso - zwłaszcza czerwone, ryby, owoce morza, i soczewica.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Dbaj o własne jelitowe probiotyki

    ​Unikaj żywności wysoko przetworzonej. Pożyteczne bakterie czują się dobrze, gdy mają pod dostatkiem błonnika - to jest ich pożywienie.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...