• Informacje na temat:

    kapusta kiszona z koprem

Przepisy na temat: kapusta kiszona z koprem
  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...bazie majonezu. We Włoszech zmielonym koprem włoskim naciera się tłuste pieczenie wieprzowe oraz dodaje go do kiełbasek. Z kolei angielscy kucharze dodają go do ciast, pieczywa i niemal wszystkich dań rybnych. Jest też składnikiem najsłynniejszej azjatyckiej przyprawy "pięć smaków". Najbardziej znane i najsmaczniejsze potrawy z koprem włoskim Z doradą w pomidorach Ryby skrop sokiem z cytryny...

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Sposoby na karpia

    ...- Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię - mówi PAP Life Andrzej Polan. Znany kucharz zdradza przepisy na świąteczną rybę - z grzybowym pudrem, z musztardą i koprem oraz karpia podanego z chrupiącą kapustą.

  • Zdjęcie wyszło średnie, ale mówią, że smak jest najważniejszy :))

  • Zdrowie w kiszonkach

    ..., dwunastnicy i jelita grubego, chorób coraz częściej występujących w społeczeństwie odżywiającym się wysoko przetworzoną żywnością. Niewyczerpane źródło  Kapusta kiszona to bogate źródło witaminy(...) termoregulacyjne. Sok z kiszonej kapusty poleca się pić przy przeziębieniu, bo ma zdolność obniżania wysokiej temperatury. Kiszona kapusta to doskonały sposób na uzupełnienie witamin z grupy B, a tym samym...

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Aromatyczne kapuśniaki

    ...odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Dobrej jakości kapusta kiszona powinna być biała bez wyczuwalnej woni octu.

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

Artykuły na temat: kapusta kiszona z koprem
  • Kiszenie czas zacząć

    Kwaszone warzywa były dawniej podstawą zimowej kuchni. Warto wrócić do tej tradycji, bo są bardzo zdrowe.

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

    Podajmy z surówką z kapusty kiszonej.

  • Sposób na kapustę

    ...kapusta kiszona. Kapuściane zawijanki z ryżem Składniki: 10 liści kapusty włoskiej, szklanka ryżu, 2,5 szklanki wywaru, 2 marchewki, cebula, 2 łyżki masła, tymianek, sól, pieprz, 2 jajka, kilka(...)Kapusta, zwłaszcza ta najbardziej popularna, biała, znajduje sporo zastosowań w medycynie naturalnej. Pijąc sok ze świeżej kapusty można wzmocnić organizm. Szklanka albo dwie napoju dziennie łagodzą...

  • Naturalne probiotyki

    ...z soli kamiennej niejodowanej. Daj 2 płaskie łyżki na litr wody.  Kapusta kiszona Nie jest tak dobrym źródłem wit. C, jak sądzono. Cennym składnikiem kapusty kiszonej jest kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi drożdży i grzybów, co ważne po antybiotykoterapii. Ponadto kiszona kapusta da nam witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.  Składniki: 10 kg kapusty białej, 20

  • Bakterie dyktują nastrój

    ...sześć miesięcy. Należy wspomóc ją dietą bogatą w bakterie probiotyczne obecne w kiszonkach. W naszej tradycji są obecne przede wszystkim kiszone ogórki i kiszona kapusta, ale warto kisić także inne(...), konopnych i chia oraz orzechach włoskich. Ważnym dla mózgu elementem diety są też warzywa zielonolistne, takie jak: sałata, szpinak, jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, seler naciowy, a także brokuł...

  • Kiszą na zdrowie

    Kiszonki są naturalnymi probiotykami, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego. On zaś wzmacnia florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. A kisić możesz niemal wszystko - od rzodkiewek, przez brokuły po cytryny i jabłka. Aby to zrobić, w słoju lub kamionce zalej warzywa solanką.  Wyjątkiem jest kapusta - jej się nie zalewa, lecz szatkuje, soli, dobrze...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    ...ciśnienie krwi.   1. Kapusta  Można ją ukisić nawet zimą. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą (na 2 kg kapusty 40 g soli), startą marchwią, kminkiem. Ubij mocno w słoikach. Odstaw w ciepłe...

  • Rodanid: naturalny antybiotyk, który warto dodać do diety

    Rodanid występuje we wszystkich organizmach zwierzęcych i roślinnych. Człowiek wytwarza go sam w 40 proc. Ale by substancja ta miała działanie zdrowotne, 60 proc. powinniśmy dostarczyć z pożywieniem.

  • ​Poznaj przyprawę, która uzdrawia i odchudza

    Kmin rzymski nie tylko dodaje potrawom wyrazistości, ale i zapewnia nam szereg zdrowotnych korzyści. Warto uwzględnić tę przyprawę w swoim menu, zwłaszcza jeśli dbamy o linię - skutecznie przyspiesza ona bowiem spalanie tłuszczu. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu i zawiera niezbędne dla organizmu minerały, takie jak potas, żelazo i cynk.