• Informacje na temat:

    kapusta kiszona na kwasno

Przepisy na temat: kapusta kiszona na kwasno
  • Żeberka z kapustą kiszoną.

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Zostało mi w domu trochę resztek, wiec postanowiłam coś z nich wykombinować. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałam

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Można ją zamknąć w słoiku lub trzymać w lodówce, spożywać na surowo lub zasmażaną. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Poszperałam po przepisach, podpytałam teściową i zrobiłam pierwszą kapustę. Udała się wyśmienicie. Teraz powtarzam ją co roku. Najlepsza domowa kapusta kiszona.

Artykuły na temat: kapusta kiszona na kwasno
  • Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

    Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów i wina mogą pozostawić coś więcej niż tylko zgagę. Jak dbać o zęby w okresie, kiedy puszczają wszystkie dietetyczne hamulce?

  • Jaki jest smak wakacji?

    ...gdyby było tak, że piwo i kapusta kiszona, i kiełbasa usypiają, to Czesi i Niemcy by się nie rozmnażali, a zdaje się że to czynią dosyć skutecznie. To czego dosypać, żeby było dobrze? - Poza...