• Informacje na temat:

    kapusta kiszona

Przepisy na temat: kapusta kiszona
  • Kiszona kapusta zasmażana

    Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

  • Kiszona jest najlepsza

    Niedługo temperatury spadną, a wraz z nimi nasza odporność. Warto zatem uzupełniać niedobór witaminy C. Do tego celu świetnie nadaje się kiszona kapusta.

  • Kiszona kapusta z grochem

    Z pewnością posmakuje domownikom

  • Gotowana kiszona kapusta

    Żeby oczyścić organizm należy sięgnąć po kiszoną kapustę. Nie tylko zawiera wiele witamin, lecz również poprawia przemianę materii i łagodzi stres. Nie zapominajmy o niej w codziennej diecie.

  • Kapusta - warzywo doskonałe w każdym calu

    Kapusta biała, włoska i czerwona ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Najwięcej zyskamy włączając do menu kapustę kiszoną oraz surową. Kiszona ma szerokie grono wiernych fanów, a przed surową, w postaci surówek czy świeżo wyciskanego soku, chyba trochę się wzbraniamy. Jaki może być tego powód? Małe porcje Kapusta włączana stopniowo do diety może przynieść wiele korzyści procesom...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej przechowywanie - opisuje rozmówczyni PAP. Właściwości kiszonej kapusty Kapusta kiszona jest bogatym(...) inicjują procesy nowotworowe, sprzyjają zmianom miażdżycowym nawet u młodych ludzi i są przypuszczalnie przyczyną szybszego starzenia się organizmu - informuje dr Ewa Ciska. Kapusta kiszona...

  • Ziemniaki z kiszoną kapustą

    .... Wrzucamy kapustę, przykrywamy i przez kilka minut dusimy, aż kapusta będzie miękka. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i - delikatnie mieszając, by ich nie uszkodzić, chwilę smażymy. Doprawiamy do...

  • "Mielone" z surówką z kapusty kiszonej

    Smakują jak prawdziwe mielone. Przyrządzone z tofu, które pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

  • Kapusta z patelni

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!

Artykuły na temat: kapusta kiszona
  • Kiszona kapusta dla malucha

    Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Jest doskonałym źródłem witamin: C, B12, E, karotenoidów oraz bakterii Lactobacillus, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i chronią organizm przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzięki takiemu składowi kiszona kapusta wzmacnia pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm z toksyn, a także...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Niezastąpiony sok z kiszonej kapusty

    ..., zębów i mięśni - w tym mięśnia sercowego. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 gramów to zaledwie 16 kcal), ma znaczną ilość błonnika i daje uczucie sytości - stąd jest chętnie stosowana...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kiszona kapusta kimchi

    Zdrowa kiszonka z Japonii.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Kiszona kapusta na lepszą odporność. Ukiś ją sama

    ...miski. Dodaj sól i kminek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. W tym czasie przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz, umyj i wytrzyj pokrywki. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, lekko(...) kawałkiem folii spożywczej. Kapusta będzie gotowa do jedzenia po 2-3 tygodniach. Zobacz również:

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • ​Kapusta kiszona dla dziecka

    Jesień to czas, gdy trzeba uzupełniać niedobór witaminy C. A do tego celu świetnie nadaje się kiszona kapusta.

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

Zdjęcia na temat: kapusta kiszona
Wideo na temat: kapusta kiszona
  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    , pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z kapustą z wędzonym dorszem, bigos bez mięsa i kapusta z kiszonymi warzywami. (DDTVN/x-news)

  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.