• Informacje na temat:

    kapusta gotowana ewa

Przepisy na temat: kapusta gotowana ewa
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...kapusta pasteryzowana - wyjaśnia dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN). Specjaliści z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN, w ramach(...) nieprawidłowego przebiegu fermentacji dochodzi do nadmiernego wzrostu niewłaściwej mikroflory. Taka kapusta w trakcie nawet krótkiego przechowywania zgnije - tłumaczy PAP dr Ewa Ciska. Wyjaśnia, że...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...potrawy. Ostatnio na stole króluje rosół, klopsiki i młoda kapusta. Jemy też dużo owoców i warzyw - wymienia Aneta. - Wszystko tu mamy ekologiczne, swoje. Mieszkamy w małej wsi pod Żyrardowem. Obok(...) po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi...

  • Brukselka – jak ją polubić?

    ...przez brukselkę właściwości antynowotworowych jest jej krótkie gotowanie, nie dłużej niż cztery minuty lub zjadanie surowej. Ewa Koza, mamsmak.com...

  • Nadesłała Ewa.

  • Siedem warzyw w jesiennym menu

    Kapusta   Medycyna ludowa i współczesna fitoterapia traktują kapustę jako cenny lek. Obfituje w szereg składników mineralnych i witamin. Zawiera między innymi rzadką witaminę U, która działa(...) nasiona dyni. Świeże pestki są skuteczne w niszczeniu pasożytów jelitowych. Świeża dynia jest skutecznym antidotum na zaparcia, gotowana przeciwdziała twardnieniu tętnic. Polecana jest też przy...

  • Frytki? Niekoniecznie

    ...z surowej kapusty). Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je. Ewa Koza, mamsmak.com...

  • Kotleciki z ziemniaków

    ..., a także z sosami, zarówno mięsnymi, jak i na bazie grzybów. Sprawdź, z czym tobie będą smakowały najlepiej. Ewa Koza, mam smak.com ***Zobacz także***

  • Groźny akrylamid

    ...z surowej kapusty). Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je. Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s'MAK na życie...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    .... Łagodnym dopełnieniem dla smaku jarmużu i kompozycji włoskich ziół stanie się przede wszystkim gouda oraz ser podlaski - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Zielona przekąska Czy chipsy mogą być...

  • Włochaty ziemniak na polskim stole

    ...osób borykających się  z anemią. Jadalne liście Do spożycia nadają się również młode liście taro. Na wyspach Polinezji podawane są jako kapusta karaibska. Z uwagi na zawarte w nich, podobnie jak w bulwach, kryształki kwasu szczawiowego, koniecznie trzeba poddać je obróbce termicznej. Mogą być przygotowane podobnie jak szpinak. Liście zalewamy wodą tak, by wszystkie były przykryte i powoli...

Artykuły na temat: kapusta gotowana ewa
  • Sok z kapusty – remedium na późną jesień

    ...jesiennego jadłospisu kapustę, to warzywo może przynieść nam sporo korzyści. Kapusta Warzywo, które możemy spożywać na wiele sposobów. Właściwości odżywcze i lecznicze mają zarówno świeże liście kapusty, jak i kapusta gotowana, duszona czy kiszona. Na szczególną uwagę zasługuje świeżo wyciskany sok z kapusty, najrzadszy jak dotąd sposób serwowania tego warzywa. Lecznicze działanie soku...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Sok z kapusty – kiedy przyniesie najwięcej korzyści?

    Fitoterapia przeznacza osobny rozdział leczeniu przy pomocy warzyw, owoców i zbóż. Pierwsze skrzypce w tym zestawieniu gra niedościgniona kapusta. Medycyna ludowa zaleca jej stosowanie zarówno na wewnętrzny, jak i zewnętrzny użytek. Liczne właściwości zdrowotne mają świeże liście, kapusta gotowana, duszona, kiszona i świeży sok.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    Ma 46 lat i uważa, że wygląda lepiej niż gdy miała 20. Przyznaje też, że nigdy nie czuła się tak dobrze! Ewa Wachowicz zdradza nam sekrety doskonałej formy i samopoczucia.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Ewa Wachowicz i Jean Reno "100 x 100"

    Podczas wizyty w stolicy Małopolski aktor poznał bliżej tradycję świąt Bożego Narodzenia. Wraz z Ewą Wachowicz, kulinarną ekspertką w dziedzinie polskiej kuchni, jurorką i producentką programów kulinarnych, przygotowywał... pierogi. Jak mu poszło? - Znamy Jeana z różnych wcieleń, wielu wybitnych ról, ja poprosiłam go, by wcielił się w rolę kulinarną i wykazał pełne zawodowstwo - mówi Ewa...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...