• Informacje na temat:

    kapusta czerwona w sloikach

Przepisy na temat: kapusta czerwona w sloikach
  • Gotowana kiszona kapusta

    Żeby oczyścić organizm należy sięgnąć po kiszoną kapustę. Nie tylko zawiera wiele witamin, lecz również poprawia przemianę materii i łagodzi stres. Nie zapominajmy o niej w codziennej diecie.

  • ZAWSZE SMACZNA A SZCZEGÓLNIE W ZIMIE.PRZEPIS NA ZALEWĘ DOSTAŁAM OD ZNAJOMEJ,MOŻNA PROPORCJONALNIE ZMNIEJSZYĆ.

  • Kociołek z kapustą

    Zamiast tradycyjnego bigosu.

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • Kapusta marynowana

    Z innymi warzywami.

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Doskonała do sałatek i bigosu.

  • Składniki: 70 dag piersi z kurczaka; 1 średnia cebula; 1 średnia czerwona papryka; 1 słoik ogórków konserwowych 1 ketchup pikantny; 1 średni majonez; 1 średnia kapusta pekińska; 1 puszka kukurydzy.

  • Doskonała świąteczna czerwona kapusta przygotowana w skandynawskim stylu, która smakiem i aromatem świetnie wpasowuje się w klimat Bożego Narodzenia. Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs ciepłych i zimnych oraz do pasztetów, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Można ją podgrzać, ale na zimno też jest smaczna. Pracy przy niej niewiele, jednak ze względów praktycznych często gotuję tę kapustę 1-2 tygodnie przed świętami i pasteryzuję w słoikach. Dzięki temu mam mniej pracy przed...

Artykuły na temat: kapusta czerwona w sloikach
  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma...

  • Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

    Burak jest bogatym źródłem witamin, które wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawiera pierwiastki odkwaszające organizm, oraz pektyny, które wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Buraki dostarczają też sporo sacharozy, powinny więc na nie uważać osoby z cukrzycą.

  • Weekend mogę zaliczyć do udanych, bo plan został wykonany.  Sałatka  z czerwonej kapusty na zimę zrobiona. W tym roku zrobiliśmy 1 porcję-wyszło 7 jednolitrowych...

  • Przepis na bigos idealny

    ...– kapusta bardziej zmięknie. W bigosie lepiej smakują zioła suszone niż świeże. Mielonym pieprzem przypraw bigos na samym końcu, inaczej zgorzknieje. Uważaj z dodawaniem soli, kapusta kiszona często jest...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...kapusta, podkręcona aromatycznymi przyprawami, i ułożone na niej laski białej kiełbasy skuszą z pewnością każdego, kto rzuci na nie okiem. Pamiętajcie tylko, że kiełbasa, po którą sięgnięcie, powinna być...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    Maia Sobczak, blogerka kulinarna i autorka książek, w swym najnowszym wydawnictwie zawarła przepisy, które nauczą nas, jak wykorzystać wszystko "do ostatniego okruszka". Np. zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań.

  • Zapasy na zimę

    .... Domowa kiszona kapusta Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta, 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie). Ponadto(...) porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...czas choroby. Witaminę C, czyli kwas askorbinowy, znajdziemy w większości rodzimych warzyw i owoców. Najbogatsze w nią są: papryka, brukselka, kapusty - czerwona, biała, włoska oraz kiszona, kalafior(...) źródłem błonnika istotnego dla właściwej pracy przewodu pokarmowego. Warzywne probiotyki Naturalną odporność wzmacniają też probiotyki, do których należą nasze polskie kiszonki - ogórki, kapusta...