• Informacje na temat:

    kapusta biała z fasolą czerwoną

Przepisy na temat: kapusta biała z fasolą czerwoną
  • Gulasze z młodą kapustą

    Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

  • Bardzo proste i smaczne wigilijne danie.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...groszek, czerwoną fasolę oraz pomidory. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu, odcedź, osącz. Zupę przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podawaj z makaronem. Serwuj np. grzankami(...)°C. Ciasto pomarańczowe Sposób przygotowania Pomarańczę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z owocu skórkę (tylko pomarańczową warstwę, biała jest gorzka w smaku). Potem...

  • Wspaniały dodatek do zapiekanek.

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.  3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.  Placki kukurydziane z warzywami(...).  Sałatka z fasoli 1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach...

  • Wypróbowany przepis na "Kwaśnica z czerwoną fasolą"

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...kapustę. • Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając. • W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę. • Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do niej przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę...

  • Sycąca i delikatna, doskonała na każdą okazję.

  • Dieta kontra anemia

    ...głównie w świeżych warzywach i owocach. Jej źródłem są m.in. kapusta biała (także kiszona), papryka, pomidory, cebula i szczypiorek, natka pietruszki, owoce cytrusowe, porzeczki, kiwi i aronia, maliny...

  • Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu, jest bardzo sycąca. Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa

Artykuły na temat: kapusta biała z fasolą czerwoną
  • Smaczna i zdrowa fasola

    ...rodzynki z posiekanymi orzechami, fasolą oraz odsączoną kukurydzą. Dodaj 3 łyżki majonezu, starannie wymieszaj. Upieczone lub gotowe babeczki nadziewaj przygotowaną sałatką. Przed podaniem każdą udekoruj...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    W menu nie może zabraknąć nabiału, chudego mięsa i wędlin, drobiu oraz jaj, które dostarczają potrzebnego białka. Niezbędne są też grube kasze, makarony razowe i pieczywo pełnoziarniste.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Warzywa i owoce dobrane do schorzenia

    Gdy chorujesz na cukrzycę, powinnaś wybierać warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55), np.: brukselkę, białą, czerwoną lub czarną fasolę, świeżą marchewkę, sałatę, jabłka(...) przetarte warzywa (np. buraki, dynia, szpinak) oraz dojrzałe owoce bez skórki i pestek (np.: banany, jabłka). Niewskazane są wzdymające, pikantne warzywa (np. kapusta, cebula) oraz mało dojrzałe...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dieta dla zdrowej krwi

    ...róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, cytrusy, brokuły, pomidory, papryka, kapusta, ziemniaki, brukselka, kalafior i szpinak. Nie musimy zaprzątać sobie głowy ewentualnym przedawkowaniem, gdyż C jest...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Mięsno-warzywna zapiekanka z Goricy

    Doskonały pomysł na obiad.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...