• Informacje na temat:

    kapusta biała sałatka

Przepisy na temat: kapusta biała sałatka
  • Sałatka polska z białej kapusty - przysłała Lena

    50 dag kapusty białej; kwaszony ogórek; owoc papryki czerwonej lub 2 pomidory; cebula; pół szklanki śmietany; płaska łyżka musztardy; sól; pieprz; kwas cytrynowy; zielony koper.

  • Składniki: - 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, - 1/2 główki kapusty, - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - 2 marchewki Przepisy: 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone, ale nie koniecznie i kapustę pokroić, paprykę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak też zrobić z porem. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi otworami, ogórki pokroić w półksiężyce składniki pomieszać , zalać sosem...

  • Sałatka gyros - Martina

    Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i smażyć w gyros rozmieszanym w oleju i wodzie aż woda wyparuje. Mięso przełożyć do płaskiego naczynia. Dodać drobno pokrojone cebule, keczup, pokrojone w kosteczkę ogórki, majonez, kukurydzę. Na koniec dołożyć drobno poszatkowaną kapustę wymieszaną z Vegetą. Schować do lodówki, żeby się zmacerowało. Sałatka jest super!!!

  • Zielone złoto

    Natka pietruszki jest pierwszorzędnym źródłem witaminy C. Ma jej cztery razy więcej niż pomarańcze czy kapusta. Ważne, aby zjadać natkę świeżą i surową.

  • Pikle kaukaskie

    Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

  • Składniki ( na 4 porcje) : 2 małe piersi z kurczaka, ciasto naleśnikowe ( 2 szklanki mleka, 1.5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli), wegeta, oliwa z oliwek lub olej, sałatka (może być gotowa ze słoiczka), kawałek posiekanej kapusty białej, 2 ogórki konserwowe (pokroić w cienkie plastry), 1 paprykę słodką (drobno pokroić), 1 pomidor (pokroić drobno), 0,5 cebulki (drobno posiekać), majonez...

  • Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu?

    ...całe spektrum kulinarnych eksperymentów. Niezliczone możliwości przyrządzania warto wykorzystać, by przemycić zieloną dawkę zdrowia do przeróżnych potraw. W sałatkach, które mogą pełnić rolę głównego...

  • Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

    Brokuły, nazywane również kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, należą do rodziny krzyżowych, czyli kapustowatych - tej samej, z której wywodzą się kapusta, kalafior, brukselka czy jarmuż, ale również rzeżucha. Mają wiele cennych składników. To źródło białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką.  Sałatka z czerwonej kapusty Sposób przygotowania 1. Kapustę(...).  Sałatka z fasoli 1. Fasolkę szparagową i fasolę białą ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Czerwoną cebulę pokrój, jajka ugotuj na twardo. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Bulwa powinna być twarda i prawie biała, górne pędy - jasnozielone, a listki (podobne do naszego koperku) - intensywnie zielone. Żółtawa i miękka bulwa to znak, że fenkuł nie jest świeży. Bulwę(...) razem z nią, np. wkładając całe bulwy między warstwy kapusty). W sałatkach dobrze smakuje w połączeniu z cytrusami, gruszkami, jabłkami, wędzonym kurczakiem i serami pleśniowymi. Na ciepło robi się...

Artykuły na temat: kapusta biała sałatka
  • Sałatka z białej kapusty

    Co wspólnego ma kapusta z cytryną? Obie zawierają tyle samo witaminy C. Dlatego sałatka z białej kapusty podnosi naszą odporność.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Sałatka z kuskusem

    Składniki tej sałatki można zmieniać. Do kuskusu dodaj pokrojone w kostkę paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, natkę i miętę, dopraw cytryną, oliwą, wciśnij dwa ząbki czosnku – pycha.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówce z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jakie właściwości...

  • Po niej będziesz lżejsza

    Sałatka z czerwonej kapusty to prawdziwa witaminowa bomba. Możemy zrobić wersję z biała kapustą, będzie równie dobra. Można też dodać różne rodzaje sera.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Sałatka kapuściana: Na piękne włosy

    Ze względu na bogactwo witamin trudno przecenić wpływ młodej kapustki na nasze zdrowie i urodę!

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

Wideo na temat: kapusta biała sałatka
  • Co jeść, by się mniej stresować?

    Niektórzy w stresie nic nie mogą przełknąć, za to inni stres próbują zajadać. Na szczęście są produkty, które obniżają napięcie nerwowe i właśnie z nich Andrzej Polan przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania uspokajająco-wyciszające. Wśród propozycji kulinarnych znalazły się: guacamole z awokado i chrzanem, sałatka z awokado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek, naleśniki z kapustą włoską