• Informacje na temat:

    kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami

Przepisy na temat: kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami
  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach

    Przepis na kapuśniak według Małgorzaty Kalicińskiej, autorki sagi "Nad Rozlewiskiem".

  • Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty ugotowany na boczku wędzonym i kiełbasie śląskiej, nawet latem smakuje. Polecam.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty, na ćwiartce z kurczaka. Polecam.

  • Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.

  • Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym.

  • Dziś wymyśliłam kapuśniak inny niż dotychczas, czyli kapustę kiszoną podsmażyłam na oleju. Powiem wam że ten pomysł okazał się świetnym rozwiązaniem na pyszną zupę kapuścianą. Uwielbiam kapuśniak tak mega kwaśny że aż dziób wykręca na drugą stronę, ale nie każdy lubi taką kwaśne zupy.

  • Z młodej kapusty zupa gotuję się o wiele szybciej.

  • Uwielbiam super kwaśną zupkę

  • Czasem lubimy się trochę pokwasić,a zwłaszcza w taką jesienną pogodę.

Artykuły na temat: kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami
  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...minut. Z kapusty odciśnij sok, wlej do wywaru. Cebulę obierz, poszatkuj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z grzybami i posiekaną kapustą. Gotuj kolejne 40 minut. Dopraw pieprzem i, ewentualnie(...). Naturalne kosmetyki z kiszonej kapusty Bogata w witaminy i związki siarki, kiszonka ma właściwości ściągające, antybakteryjne i nawilżające, a prócz tego rozjaśnia przebarwienia. ✔ Na zwiotczałą...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Gorąca zupa to jest to!

    Idealnie doprawione, na ostro lub łagodnie, po jarsku, z mięsem i grzybami!

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Powszechniejszą jej wersją jest kapuśniak, znany w innych regionach Polski. Krupnik z kolei to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od(...)? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na 6 porcji: 30 dag kwaszonej kapusty, włoszczyzna, cebula, 4 ziemniaki, 10 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2-3 listki(...) obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, natnij wzdłuż, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

Wideo na temat: kapuśniak z kiszonej kapusty z grzybami
  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

  • Tajniki kurpiowskiej kuchni

    Piotr Kucharski z "Dzień Dobry TVN" wybrał się na Kurpie, aby poznać tamtejszą kuchnię. Co dawniej jadano? Wyjaśniła to etnograf i kierownik skansenu kurpiowskiego w Nowogrodzie Urszula Kuczyńska. Jak wyglądały wnętrza domów? Kucharski razem ze znawczynią kuchni kurpiowskiej Agnieszką Wojtasik przygotował rejbak. W kuchni programu Kucharski zdradził przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę