• Informacje na temat:

    kapuśniak z kapusty

Przepisy na temat: kapuśniak z kapusty
  • Kapuśniak

    Składniki: 70 dag kapusty kiszonej 40 dag wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku kiełbasa śląska 2 cebule włoszczyzna majeranek ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki cukru olej szczypiorek 4 łyżki śmietany 2 kromki chleba razowego sól Sposób przygotowania: 1. Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie...

  • Kapuśniak ugotowany z domowego kiszenia kapusty z żurawiną, na wędzonym boczku i kiełbasie.

  • Kapuśniak

    Kapuśniak na żeberkach będzie wyjątkowo pysznym i sycącym daniem.

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Kapuśniak

    Delikatny kapuśniak dla malucha. Dorośli też będą zachwyceni.

  • Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z kapustą tworzą dobre smaki, do tego boczek oraz przyprawy i obiad w formie zupki ugotowany. Taki kapuśniak jest bardzo zdrowy i zaspokoi nasze głody.

  • Słodki kapuśniak

    Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół pora, olej kawałek selera 1,5 l bulionu warzywnego po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka 2 pomidory sól, pieprz 3ziele angielskie(...), dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.

  • Witam w ten zimny dzień. Jak już wiecie nie lubię marnować jedzenia. Dziś późno obiad ale jest,ponieważ musiałam trochę spraw załatwić w mieście. Na tą pogodę zupka w sam raz.

  • Kapuśniak z wkładką

    Składniki dla 4 osób: Zupa: mała główka młodej kapusty młoda włoszczyzna 2 cebule łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pierś z kurczaka łyżka soku z cytryny gałązki czerwonej bazylii sól pieprz Marynata: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki oleju ząbek czosnku sól  pieprz Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj...

  • Dziś podam wam przepis na zupę kapuśniak jaką nam mama gotowała jeszcze wtedy gdy mogła hodować swoje świnki, a mianowicie kapuśniak na skórach wieprzowych. Wiem że zaraz mnie ocenicie że taka zupa to fuj, ble a nawet inne komentarze. Nie martwię się tym ja tak byłam wychowana w biedzie aby się najeść i nie chodzić głodnym, mój mąż również uwielbia skóry wieprzowe więc chętnie wracam do wspomnień z dzieciństwa co do gotowania.

Artykuły na temat: kapuśniak z kapusty
  • Kapuśniak z młodej kapusty

    Kapusta biała, kapusta włoska – do wyboru, do koloru. Dla mnie najważniejsza jest jednak konsystencja kapusty. Lekko blanszowana, chrupka – taki kapuśniak mogłabym jeść codziennie. Przygotujcie tę zupę w zaciszu domowym i dodajcie do niej pomidory, koper i dużą ilość pietruszki. Tradycyjny kapuśniak jest dość ciężkostrawny, głównie ze względu na bogactwo mięsnych dodatków. Natomiast moja...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Kapuśniak

    Polecamy pyszny kapuśniak...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kremowy kapuśniak z pierożkami

    ...1. Słodki ziemniak obieramy i gotujemy, aż będzie miękki. Gdy przestygnie, rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, twaróg, żółtko, starty na tarce o drobnych oczkach parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i krótko wyrabiamy, żeby składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy na co najmniej pół godziny. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, myjemy ją i szatkujemy. Obraną cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Kapuśniak słodko-kwaśny

    Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kapuśniak na żeberkach

    Nic tak nie rozgrzewa, jak talerz gorącej zupy. Odpowiednio gęsta może zastąpić drugie danie. Polecamy kapuśniak!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

Wideo na temat: kapuśniak z kapusty
  • Przepis na kapuśniak z frankfurterkami

    Kapuśniak to jedna z najprostszych i najzdrowszych zup kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak - intensywny, lekko pikantny i kwaśny, z dodatkiem mocnego mięsnego wywaru - na długo pozostaje na podniebieniu! Kapuśniak z młodej kapusty nie wymaga specjalnych przygotowań - wystarczy parę godzin, by cieszyć się tą wyborną zupą. U nas prosty przepis na kapuśniak, którego smak urozmaicą frankfurterki

  • Przepisy na rozgrzewające dania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje dania rozgrzewające serwowała Daria Ładocha, prowadząca kulinarny blog Mamałyga. Wśród propozycji blogerki znalazł się rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty oraz curry z dynią i krewetkami.

  • Zielona kuchnia Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski przygotował w programie "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty, szpinaku i szparagów. Kucharz przyrządził kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami, gołąbki z młodej kapusty, placek z kakao, truskawkami i szpinakiem oraz sałatkę z młodymi ziemniakami i grillowanymi szparagami. (DDTVN/x-news)