• Informacje na temat:

    kapuśniak z bigosu

Przepisy na temat: kapuśniak z bigosu
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    .... Wszechstronny ogórek W jakiej formie kiszone rarytasy najczęściej pojawiają się w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać się ściśle ustalonych(...) pizzy i zapieczonych pod serem żółtym makaronów. Ponadto praktycznie każda zupa, również kapuśniak i ogórkowa, smakuje lepiej, jeśli w roli uzupełnienia zaserwujemy grzanki czosnkowo-serowe – podpowiada...

Artykuły na temat: kapuśniak z bigosu
  • Plastikowe akcesoria kuchenne. Jak ich bezpiecznie używać?

    ...drewnianych narzędzi.  Kwaśne nie lubi plastiku Kiszonki, bigos, kapuśniak, ogórki kwaszone i inne produkty spożywcze zawierające kwas, mogą wchodzić z plastikowymi opakowaniami w szkodliwe dla zdrowia...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jak przygotować prawdziwy tradycyjny bigos. Czego nie może w nim zabraknąć? Sprawdźcie!       400 g boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 1 kg posiekanej, kiszonej kapusty 1 poszatkowana białej kapusty 40 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych) 80 g suszonych śliwek 10 ziarenek pieprzu liście laurowe sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...