• Informacje na temat:

    kapuściana kiszona kapusta

Przepisy na temat: kapuściana kiszona kapusta
  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ..., doprawiamy. Łączymy wszystkie składniki. 5. Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i podsmażamy na oleju. Zupa kapuściana Treściwe, wieloskładnikowe zupy warzywne...

Artykuły na temat: kapuściana kiszona kapusta
  • Kapusta lepsza niż cytrusy

    Kapusta jest niedocenianym warzywem. A szkoda, bo nie dość, że jest cennym źródłem witaminy C (zarówno kiszona, jak i surowa), to jest mało kaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Nie bez kozery, na kapuście opiera się dieta szwedzka, czyli dieta kapuściana. Osoby stosujące ją, szybko, bo w ciągu tygodnia, mogą pozbyć się około 4-5 kilogramów. Kapusta w okresie zimowym jest lepszym...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Mielone z warzywami

    ..., udekorować listkami kędzierzawej sałaty. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Zapiekana babka kapuściana Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej, 2 bułki, 200 ml mleka, 2 ząbki czosnku...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Od zasmażki do fusion

    Młynarski: "jest jeszcze śledź w śmietanie, metafizyczne danie"). Zostały zrehabilitowane kiszony ogórek i kiszona kapusta. Specjalistka od żywienia, influencerka Dr Ania, z sukcesem lansuje je(...) i policyklicznych węglowodorów, ale kto Polakowi zabroni? Niech żyje wolność i swoboda... Nawet kosztem zdrowia!  Od Dukana do Dąbrowskiej A po drodze jeszcze Montignac, dieta kopenhaska, kapuściana, jaglana...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    ...mlecznych. Na tej diecie zalecane są mleko, twarogi i jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu (aby nie jeść za dużo niezdrowych tłuszczów). Kapusta, brukselka: Ich przydatności w odchudzaniu dowiodła dieta kapuściana. Do tego odmładzają, bo zawiera tyle witaminy C, co cytryna, wszystkie witaminy z grupy B oraz wapń, potas i magnez. Produkty zbożowe: Wybieramy tylko pełnoziarniste, bo mają niższy...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Wymyslilam - nie sprawdzilam

    Tak sobie o tych Swietach pomyslalam co by tu zrobic, bo na nasze potrawy nie mam szans. A wzielo sie to stad, ze kiedy szlam wczoraj przez piazza Roma...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...