• Informacje na temat:

    kanapka góralska

Przepisy na temat: kanapka góralska
  • Przepyszna zapiekanka,zrobiona z prostych składników,ale jej smak naprawdę mnie zaskoczył:)Robiłam po raz pierwszy i jeszcze nie raz powtórzę:)

  • Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!

  • Dzisiaj polecam coś na śniadanie, czyli jajecznica z oscypkiem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Góralska kwaśnica"

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekanka góralska"

  • Smaczny pomysł na "Góralska kwaśnica"

  • Wypróbowany przepis na "Góralska kwaśnica"

  • Smaczny pomysł na "Zupa góralska"

  • Sprawdzony przepis na "Góralska kwaśnica"

  • Wypróbowany przepis na "Kwaśnica góralska"

Artykuły na temat: kanapka góralska
  • Znowu jesień, znowu zima - nie znoszę ponurych, pochmurnych dni, chłodu, pluchy i braku wystarczającej ilości światła. Działa to na mnie bardzo przygnębiająco,...

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • W życiowej roli

    ...- mruczy Dorota spod koca. - Co ci, kochanie, przygotować? - pyta mąż. - Kanapka z dżemem i kakao - ordynuje ona. - I wyjmij naczynia ze zmywarki. A, jeszcze kotu trzeba żwirek zmienić - dorzuca. - Mama(...) zbiega ze schodów, poprawiając krawat. Na dole Julia czeka z kanapkami w pudełku, kluczykami do jego hondy i parasolem, bo dzisiaj pada. Buziak na do widzenia, mąż jedzie do firmy, Julia przygotowuje...

  • Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Fot. 123RF/Picsel Śniadaniom towarzyszy pośpiech - aż 55% ankietowanych jada je w samotności. Rodzinne, poranne posiłki są często zarezerwowane na weekendy, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie i spokojne zjedzenie. Co zatem jadamy w powszednie poranki? Choć na naszych stołach pojawiają się płatki śniadaniowe, jogurty, czy nawet sałatki,...

  • Z pamiętnika niemłodej już mężatki

    Z Lilusią szalenie się kochałyśmy i zarazem szalenie kłóciłyśmy. Biłyśmy się, rzucałyśmy w siebie książkami, a potem, się przepraszałyśmy, i to nie jako smarkule, ale dorosłe kobiety.

  • Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów. Fot. materiały prasowe Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego - aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...

  • Wielkanocne śniadanie – pyszne potrawy, pisanki, wiosenne dekoracje, kwiaty i… masz wrażenie, że czegoś tu brakuje? Że co roku ten świąteczny poranny stół wygląda tak samo? Boisz się, że na jego widok domownicy i goście głośno powiedzą: „Ale nuda”? Fot. Materiały prasoweZmień to! Nie tylko za pomocą modnych akcentów i ozdób, ale przede wszystkim - serwowanych potraw! Bądź przy tym wierny tradycji - nie rezygnuj z jajek, chrzanu, ćwikły, świeżych warzyw, zielonych dodatków, ale przygotuj je...

  • Wyniki badań Pentoru są optymistyczne - aż 92% Polaków deklaruje, że jada śniadania. Ale co to tak naprawdę oznacza i czy na pewno mamy się z czego cieszyć? Fot. 123RF/Picsel Śniadaniom towarzyszy pośpiech - aż 55% ankietowanych jada je w samotności. Rodzinne, poranne posiłki są często zarezerwowane na weekendy, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie i spokojne zjedzenie. Co zatem jadamy w powszednie poranki? Choć na naszych stołach pojawiają się płatki śniadaniowe, jogurty, czy nawet...

  • Rzodkiewka to królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo...