• Informacje na temat:

    kalmary w winie

Przepisy na temat: kalmary w winie
  • Paella z owocami morza

    Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć, z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić. Paprykę posiekać. Krewetki, mule i kalmary opłukać.  2. W głębokiej patelni obsmażyć krewetki, zdjąć. Zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, groszek, pomidory. Smażyć. Wsypać ryż, wlać wino, bulion, wsypać szafran. Gotować 10 minut. Wrzucić krewetki, mule i kalmary. Gotować kolejne 10 minut...

  • Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    ..., ser manchego i kalmary; w drugim gambas al ajillo, krewetki z czosnkiem, i pulpo a la gallega, ośmiornicę po galisyjsku; a po drugiej stronie ulicy boquerones, smażone rybki, kiełbaski chorizo...

  • Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., halibut, makrela. Świetne będą także np. duże krewetki lub kalmary. Pyszne dodatki: Warzywa: paprykę, cukinię, bakłażany, cebulę, pieczarki nadziewamy na patyczki na surowo. Kalafiory, brokuły, buraki...

  • Czyli w panierce smażone na głębokim oleju

  • Grillowane owoce morza dla dwóch osób.

  • smażone krążki kalmarów w warzywach

  • Kuchnia chorwacka

    ...potrawom często towarzyszą owoce morza. Najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary, które mimo osobliwego wyglądu wspaniale smakują. Koneserom polecamy raki ( škampi ), które wymagają od konsumenta(...). zdrową żywnością (większość potraw gotowana jest na wodzie lub z grilla) opartą głównie na produktach pochodzących z wyrobów własnych. Znakomita większość stanowią ryby, krewetki, kalmary, ośmiornice...

  • Idealne danie na gorąco wieczory, spotkania w gronie znajomych czy też wystawne kolacje.

Artykuły na temat: kalmary w winie
  • Chrupiące kalmary

    Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo(...) kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

  • Wakacje 2019: Kierunki turystyczne, które znów są modne

    ...? Odwiedzając Grecję koniecznie musisz spróbować lokalnego gyrosa, sałatki greckiej czy dolmades (ryż zawijany w liście z winogron). Smażone sardele lub kalmary czy grillowane ośmiornice popijane ouzo - to...

  • Doceniam drobiazgi

    Uwielbia niespodzianki, zwłaszcza te przygotowywane przez męża. Lubi jeść kalmary i pić białe wino w restauracyjnym ogródku, kiedy ma pewność, że nikt nie zrobi jej zdjęć telefonem komórkowym. Przyznaje, że przeklina - kiedy ogląda mecz i coś idzie źle. Jolanta Kwaśniewska rozmawia ze Styl.pl o stylu właśnie.

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...rybnego lub warzywnego, olej do smażenia. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem.Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj(...), 5-7 min. Następnie dodaj ryż, smaż mieszając około 3 minut. Wlej wino z szafranem, a kiedy ryż wchłonie wino, wlej gorący bu-lion (ryż powinien być w całości zakryty). Gotuj na średnim ogniu bez...

  • Jak smakuje Grecja?

    ...w winie owczo-koziego sera krasotyri , specjalności wyspy Kos. Kolebka europejskiego winiarstwa Kulinarne zwiedzanie Grecji nie może wręcz obyć się bez degustacji tamtejszych win. Kraj Homera(...) o owocach morza, które są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się tutaj chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne są oczywiście...

  • Czarnogóra: Słoneczna strona życia

    Piaszczyste, słoneczne plaże nad lazurowym morzem i elektryzujące dzikie piękno wysokich gór - Czarnogóra wciąż pozostaje nieodkryta przez polskich turystów, choć ceny są przystępne, jedzenie znakomite, a widoki zapierają dech w piersiach.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...sztuki, powinien być tak podawany, natomiast takiego nie lubi, więc gotuje go dłużej. To kwestia indywidualnych preferencji. Czy desery zmieniają się ze względu na szerokość geograficzną? - Jedna(...). - Ciekawa jest historia o wieprzowinie w Toskanii. Pierwsze skojarzenie z tym regionem to bistecca fiorentina - wielki kawał krowy na talerzu, jedynie muśnięty ogniem na gorącym ruszcie. Prawda to...