• Informacje na temat:

    kalmary w pomidorach

Przepisy na temat: kalmary w pomidorach
  • Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym

    Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut.

  • Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

  • Paella z owocami morza

    Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć, z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić. Paprykę posiekać. Krewetki, mule i kalmary opłukać.  2. W głębokiej patelni obsmażyć krewetki, zdjąć. Zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, groszek, pomidory. Smażyć. Wsypać ryż, wlać wino, bulion, wsypać szafran. Gotować 10 minut. Wrzucić krewetki, mule i kalmary. Gotować kolejne 10 minut...

  • Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary

  • Na słodko czy na ostro?

    .... Sałatka musi się marynować co najmniej godzinę. Możesz ją urozmaicić, dodając małże, kalmary, cukinię czy awokado. Grecka papryka z orzeszkami Składniki: 4 papryki czerwone, 240 g sera feta, 3 łyżki...

  • smażone krążki kalmarów w warzywach

  • Kuchnia chorwacka

    ...potrawom często towarzyszą owoce morza. Najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary, które mimo osobliwego wyglądu wspaniale smakują. Koneserom polecamy raki ( škampi ), które wymagają od konsumenta(...). zdrową żywnością (większość potraw gotowana jest na wodzie lub z grilla) opartą głównie na produktach pochodzących z wyrobów własnych. Znakomita większość stanowią ryby, krewetki, kalmary, ośmiornice...

  • Z dużą ilością chili :D

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Czyli w panierce smażone na głębokim oleju

Artykuły na temat: kalmary w pomidorach
  • Chrupiące kalmary

    ABC przyrządzania Kalmary myjemy w chłodnej wodzie. Jeśli mają w środku podłużną chrząstkę, to ją usuwamy. Suszymy je i kroimy na wąskie paski (z nich powstają krążki). W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną chili i solą. Rozgrzewamy olej w garnku (do 1/3 objętości). Kalmary maczamy w białku, obtaczamy w mące i po osypaniu wrzucamy na rozgrzany olej na 1-2 minuty. Wyjmujemy, gdy osiągną złocisty...

  • Chipsy prosto z morza

    ..., głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej(...) najczęściej podaje się je smażone w cieście. Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku. Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka...

  • Przysmak adriatycki  gotowanym morszczukiem i palentą

    Z kuchni chorwackiej.

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    ...smaczne wersje uwzględniają w przepisach wykorzystanie owoców morza i ryb. Prym wiodą tuńczyk, dorsz, łosoś, mintaj, krewetki królewskie, przegrzebki, kalmary oraz małże. Jeśli przy stole zasiadają...

  • Kuchnia hiszpańska

    ...rybnego lub warzywnego, olej do smażenia. Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem.Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj(...) przykrycia 8-10 minut, nie mieszając i nie potrząsając patelnią. Po tym czasie dodaj kalmary oraz krewetki królewskie, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż małże oraz przesmażone krewetki. Patelnię...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    Paella jest jednym z najtrudniejszych dań jakie znam.

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    - My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Jeść jak Ligurowie

    ...i kalmary. Jest w czym wybierać. Popularną potrawą są w Ligurii nadziewane sardele, cappon magro (mieszanka ryb i owoców morza podawana z focaccią) oraz burrida (zupa rybna). W wielu miejscowościach Riwiery...