• Informacje na temat:

    kalmary malze krewetki

Przepisy na temat: kalmary malze krewetki
  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ..., przysmaki z puszki lub w gotowych sosach urozmaicą dietę smakosza. Fałsz. Krewetki, ośmiornice, kalmary można podać dziec ku powyżej 3. roku życia. Z małżami, zwłaszcza tymi, które jada się na surowo...

  • Idealne danie na gorąco wieczory, spotkania w gronie znajomych czy też wystawne kolacje.

  • Ryby w diecie brzdąca

    ..., przysmaki z puszki lub w gotowych sosach urozmaicą dietę smakosza. Krewetki, ośmiornice, kalmary można podać dziecku powyżej 3. roku życia. Z małżami, zwłaszcza tymi, które jada się na surowo, lepiej...

  • świetnie smakuje i wygląda

  • Jak jeść owoce morza?

    ...różnie i zależnie od sytuacji. Na naszych stołach najczęściej spotykamy krewetki i małże, czasem ośmiornice. Te ostatnie jednak nie nastręczają żadnych kłopotów, podobnie, jak kalmary czy przegrzebki, bo są to po prostu kawałki mięsa i jemy je sztućcami. Różnie bywa z krewetkami. Te w sałatce zwanej koktajlem krewetkowym są obrane i bez ogonków. Duże krewetki królewskie stanowiące dekorację potrawy...

  • Składniki: 8 ośmiorniczek "baby", 2 krewetki black tiger, 8 krewetek obranych, 1 kalmar tuba, 4 małże w muszli, 10 dkg łososia, 30 dkg ryżu złotego ugotowanego, filiżanka fasoli szparagowej, filiżanka kukurydzy mrożonej, filiżanka marchewki karotki, 10 ząbków czosnku, 2 łyżeczki vegety, łyżeczka masła, 6 liści sałaty dekoracyjnej, 100 ml białego wina, łyżka mąki, olej do smażenia...

  • Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary

  • Na słodko czy na ostro?

    Papryki i krewetki z Costa del Sol Składniki: 3 papryki (żółta, zielona, czerwona), 1 cebula cukrowa, 1 twardy pomidor, 250 g mrożonych krewetek, 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry(...). Z pomidora usuń gniazda nasienne i też pokrój go w kostkę. Rozmroź i na sicie osusz krewetki. Wymieszaj je z warzywami, dodaj suszoną paprykę, tabasco, oliwę i ocet. Dodaj cukier, dobrze posól...

  • Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

Artykuły na temat: kalmary malze krewetki
  • Owoce morza – cenne źródło białka

    Małże, krewetki, homary, ostrygi, kraby, ośmiornice, kalmary czy mule – od stuleci są sztandarowym przysmakiem Francuzów. Włosi mówią o nich „frutti di mare” i ta nomenklatura przyjęła się na całym świecie.

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Owoce miłości

    Ostrygi , krewetki tygrysie, kawior, homary… Owoce morza, frutti di mare, dary oceanów. Są bardzo zdrowe, ale dla nas, Polaków, nadal egzotyczne. Od wieków uznaje się je za afrodyzjaki, głównie za sprawą mikroelementów, które czerpią z morza.

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Hiszpańska paella

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo. Gotuj ryż z kurkumą przez 5 minut. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż cebulę i kurczaka. Dodaj chorizo, fasolkę, posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj krewetki i kawałki ryby, a następnie...

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Kochasz makarony i włoską kuchnię? Ten przepis na lasagne musisz wypróbować!

    ...smaczne wersje uwzględniają w przepisach wykorzystanie owoców morza i ryb. Prym wiodą tuńczyk, dorsz, łosoś, mintaj, krewetki królewskie, przegrzebki, kalmary oraz małże. Jeśli przy stole zasiadają...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., wędzony węgorz, krewetki, małże, kalmary, langustynki, homary. Owoce i warzywa: Pomidory, rośliny strączkowe (fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek śnieżny, soja), szpinak, pieczarki, bakłażany...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...