• Informacje na temat:

    kalafiory w sosie

Przepisy na temat: kalafiory w sosie
  • Zapiekany kalafior

    Kalafior i brokuł zapieczone z serem to sprytny sposób na przemycenie na dziecięce talerze tych niekoniecznie ulubionych, a bardzo zdrowych warzyw. W tej wersji zresztą smakują rewelacyjnie.

  • Kalafior zapiekany

    Zapiekanka kalafiorowa staje się sycąca i treściwa dzięki dodatkowi mięsa mielonego i sera.

  • Pieczony kalafior z sosem tahinowo-cytrynowym

    Kalafior ma tyleż zwolenników, co przeciwników. Tym, którzy nie lubią zapachu kalafiora może przypadnie jednak do gustu to warzywo podane z sosem tahinowo-cytrynowym.

  • Oryginalny kalafior z sosem z tahiny

    Kalafior umyj, pokrój na ćwiartki.

  • Kalafior zapiekany i smażony

    Na pyszny i zdrowy obiad.

  • Nuggetsy z kalafiora - zdrowy fast food

    Kalafior niezmiennie króluje na stołach i staje się prawdziwą kopalnią kulinarnych inspiracji. Zamieniliśmy go w spód do pizzy i ryż. Z kalafiora można wyczarować również pieczone nuggetsy - pyszną wege przekąskę.

  • Lekkie sałatki z fasolką i kalafiorem

    ...wrzuć do przygotowanego sosu. Na półmisku rozłóż sałatę. Na nią wyłóż fasolkę, pomidorki, fasolę, tuńczyka i ćwiartki jajek. Dołóż oliwki w sosie. Podawaj tuż po przyrządzeniu. Potrawka...

  • Zapiekany kalafior

    ...jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. 3. Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

  • Smażony kalafior

    W cieście piwnym.

Artykuły na temat: kalafiory w sosie
  • Placki z kalafiora

    Smaczna alternatywa dla placków - wersja z kalafiora. Są proste w przygotowaniu i mają bardzo ciekawy smak.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Przepis Hanny Lis z książki „Mój świat na talerzu”.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Król kalafior

    ...zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kalafior z klopsami

    ...1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wystudzić. Wymieszać z mielonym mięsem, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Uformować 12 kotlecików, smażyć je ok. 8 min na 2 łyżkach oleju, przewracając kilka razy. Przełożyć na miskę. 2. Kalafiory umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w długie słupki. Kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dania z kalafiora

    Kotleciki z sałatką z soczewicy Przygotowanie: Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

Wideo na temat: kalafiory w sosie
  • Mikołaj Rey i jego biało-czerwona kuchnia

    Poszukiwacz smaków Mikołaj Rey przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" biało-czerwone potrawy. Na stole pojawiły się dania takie jak: sałata z kopru włoskiego i truskawek, panna cotta z kalafiorem, serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, łosoś z grilla z purée z pietruszki oraz deser z ricotty i czereśni.

  • Kolorowe przepisy na wiosnę

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościem była uczestniczka programu "Ugotowani" Monika Długosz-Nikiel, której towarzyszył mąż Wojciech Nikiel. Przygotowali razem dania takie jak: smoothie z jarmużem, szpinakiem, kiwi i ogórkiem oraz zupę krem z kalafiora, pora, selera, pietruszki z dodatkiem czosnku i cebuli. Przyrządzili również pyszne penne z sosem pomidorowym, a na deser kaszę jaglaną na mleku kokosowym.