• Informacje na temat:

    kalafior zapiekany z fetą

Przepisy na temat: kalafior zapiekany z fetą
  • Zapiekany kalafior

    Składniki: 1 duży kalafior 3 dag masła 3 dag mąki 1 łyżka musztardy 150 ml mleka 200 ml śmietany 1 pęczek natki 10 dag sera typu feta 5 dag żółtego sera bułka tarta sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj...

  • Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

    ...z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy. Kalafiora obieramy i wykrawamy z niego różyczki. Patisony osuszamy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Pasztet kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wraz z białym sosem, skropioną oliwą roszponkę, kostki pasztetu, jajeczka, patisony i kalafiora. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypujemy kiełkami pora.

  • Kanapki bez bułek i chleba

    ...5-7 minut w temp. 200°C. Przed podaniem udekoruj według uznania. Bakłażanowe kromki z fetą Sposób przygotowania Bakłażan oczyść, umyj, pokrój w plasterki o grubości około 2 cm. Posól je(...) sosem pomidorowym. Obłóż oliwkami. Posyp pokruszoną fetą oraz kosteczkami papryki. Kanapki udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj. Wafle z pastą słonecznikową Sposób...

Artykuły na temat: kalafior zapiekany z fetą
  • Jak zdrowo się odżywiać? Sprawdźcie przykładowy jadłospis

    ...g, bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchew) 220 g, płatki migdałowe 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, sól, pieprz cytrynowy, skórka z cytryny Wykonanie : Kaszę jaglaną sprażyć w garnku do uzyskania(...) sztuki, truskawki (mogą być mrożone) 2 szklanki, otręby żytnie 1 kopiata łyżka Wykonanie : Składniki zmiksować na jednolitą masę. Kolacja Zapiekanka warzywna z fetą i suszonym pomidorem...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Pyszne dania wielkopostne

    ...(bez kapusty), listek laurowy, po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego, 4 łyżki mąki, kalafior, strąk czerwonej papryki, 2 łyżki dowolnych kiełków Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz(...). 3. Kalafiora dokładnie umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paseczki. 4. Pulpety osącz...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • 7-dniowy plan diety odchudzającej

    .... Podwieczorek: Szklanka soku z pomarańczy. Kolacja: Ryż (1 mała torebka) zapiekany z warzywami i serem żółtym light. Wtorek Śniadanie: płatki kukurydziane (3 łyżki), jogurt naturalny (małe opakowanie(...) z marchwi, fasolki szparagowej, brukselki, kalafiora i innych jarzyn; 10 dag polędwicy z rusztu, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 1/4 dużego brokuła z wody. Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...