• Informacje na temat:

    kalafior w sloikach na zupę

Przepisy na temat: kalafior w sloikach na zupę
  • Prawda i mity o daniach w słoikach

    ...-miesięcznego smyka muszą się znaleźć wyczuwalne miękkie kawałki. Oprócz tego warto dawać mu do gryzienia ugotowane cząstki warzyw (np. kalafiora, marchewki, brokułów) oraz rozgniecione owoce (np. banany...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... III. Wiosenne białe ragout Za 22 zł: Składniki:  ●8 jajek na twardo ●30 dag kalafiora lub kalarepki ●kilka szparagów (świeżych lub ze słoika) ●marchew ●6 ziemniaków ●4 łyżki mąki ●6 dag(...) zupę polej dodatkowo tłuszczem i skwarkami wytopionymi ze słoniny. Za 14 zł: Składniki:  ● 40 dag mąki żytniej ●skórka z kromki razowca ●20 dag wędzonki ●2 łyżki susz. grzybów ● ząbek czosnku ● 25

Artykuły na temat: kalafior w sloikach na zupę
  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Jak przechowywać żywność  w lodówce

    ...(od +3 do +8°C) i panuje odpowiednia wilgotność. Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki  - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum  4 dni...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Goście, goście!

    .... Dodaj wywar i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Zdejmij zupę z kuchenki i zmiksuj dokładnie. Krem powinien mieć dość gęstą, aksamitną konsystencję. Następnie dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Pokrojoną kolorową marchew ugotuj al dente w małej ilości wody. Udekoruj nią krem przed podaniem. Smażony pstrąg z ryżem i pieczonym kalafiorem  (dla 4 osób) Czas przygotowania: ok. 1 godziny...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Dieta odkwaszająca

    ..., fasolka szparagowa, cukinia, por oraz czosnek, cebula, marchewka, papryka, kapusta, kalafior, buraki, pomidory, seler, dynia i domowe kiszonki; - owoce świeże i suszone, mogą być w postaci naturalnych...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Gruzińskie smaki

    ...oraz przyprawy rozgniecione w moździerzu. Gotuj jeszcze około 10 minut. Dopraw do smaku solą. Zupę przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj posiekaną natką pietruszki. Pchali ze szpinaku(...) połówką orzecha. Schłodź w lodówce. Do przygotowania pchali można wykorzystać inne warzywa np. buraki, bakłażany, botwinę, kapustę, pory lub kalafior. Pchali można wykorzystać jako nadzienie do...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...