• Informacje na temat:

    kalafior kiszone

Przepisy na temat: kalafior kiszone
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

  • Kiszonki na każdą okazję

    ...pomidory, paprykę, kalafiora, a nawet owoce, takie jak jabłka. Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K. Kiszonki stymulują organizm do produkcji tych witamin, same będąc również ich źródłem. Królową kiszonek pozostaje bezsprzecznie kapusta. Kapusta pełna witamin i minerałów Kiszona kapusta, to składnica witaminy C oraz A i E. Znajdziemy w niej też potas...

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    ...możemy po prostu zakisić. Do słoika wrzucamy rzodkiewki i np.: liście od kalafiora, czosnek, młode marchewki czy paprykę. Kiszone rzodkiewki mają wspaniały smak i piękny, różowy kolor (także w środku...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...., a kluski powinny podwoić objętość. Gotowe wyławiamy przy pomocy łyżki. 5. Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę(...) kalafiora i brokułu oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość solimy. Dokładamy oczyszczoną i pokrojoną fasolkę oraz wyłuskany groszek (lub osączony z zalewy). Gotujemy jeszcze 30 min. na niedużym...

  • Maia Sobczak: Jedzenie jest miłością

    ...się pomysłu, co z tym zrobić. Np. jest tu też fajny przepis na kiszone liście kalafiora. Bo my zwykle kupujemy kalafiora, liście obrywamy i one wędrują do kosza. Wydaje mi się, że to jest super pomysł(...) do zupy, podać osobno, z tych liści kalafiora zrobiłam też kimchi, taką polską wersję. Jednym słowem, wpisujesz się w trendy niemarnowania żywności, którą wykorzystujemy do ostatniego okruszka...

  • Kulinarne abc

    ...razie jedne się rozgotują, a inne pozostaną twarde. Najpierw też wrzucaj do wody łodygi, a potem różyczki (brokułu, kalafiora). Pyszne zrazy wołowe Do wołowiny tradycyjnie dodaje się posiekaną cebulę, surowy albo wędzony boczek oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Niektóre gospodynie boczek zastępują pokrojonymi w paski parówkami. Przed nałożeniem farszu do roladek mięso warto też posmarować...

  • Zamknij lato w słoiku

    ..., dodajemy wodę i zasmażamy z mąką, żeby zagęścić. Tym zalewamy surowe warzywa: kalafiora, fasolkę szparagową, fenkuła pokrojonego w kostkę, chili i cebulę. Do tego jabłko, na końcu mango i kolendra...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ..., kapustę, cebulę bądź mniej znanego fioletowego kalafiora lub kukurydzę. Wybierajmy też owoce borówki, jeżyny, czarnej porzeczki bądź aronii, jak i ciemne winogrona. 2. Pestki arbuza i inne...

  • Pyszne sałatki

    .... Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem. Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego...

Artykuły na temat: kalafior kiszone
  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet(...) bakterii gnilnych. Chroni przed nimi np. chrzan i czosnek. Do niektórych kiszonek (np. ogórków, pomidorów, papryki) warto włożyć 2-3 liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Zawarte w nich garbniki dodają...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...wypija albo dodaje do zupy. Co więcej, ciekawe efekty - jak zapewnia Bareła - można uzyskać kisząc także inne jesienne warzywa, np. brokuły, kalafiora czy brukselkę.  - Jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową...

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    ...biały barszcz. Obecnie wykorzystujemy do kiszenia także kapustę czerwoną i włoską, czosnek, cebulę, cukinię, pomidory, kalafiory, paprykę, marchew, rzodkiewkę, kukurydzę, świeże oliwki. A także(...) ciekawe, w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów w przetworach, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne i łatwiej strawne niż produkty świeże. Sok z kiszonek jest dobrym lekarstwem na...

  • Dieta a odporność. Co jeść, żeby być zdrowym?

    ...kiszoną, ogórki kiszone - mówi Joanna Samczuk, dietetyk i trener odżywiania.  W Internecie bez trudu można znaleźć przepisy na kiszone warzywa i owoce. Kisić można niemal wszystko - pomidory, kalafior...

  • Przeziębienie? Jedz więcej mięsa

    ...mają niską zawartość cukru, a więc: truskawki, grejpfruity, awokado, cukinia, ogórki kiszone, kapusta kiszona, kalafior i brokuły. Źródłem tłuszczu powinny być też oleje roślinne oraz niewielkie...

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stawów.  Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest(...) jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy.  ✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki...

  • Dieta dla wrzodowca

    ...bakterie i... notes Jedz kiszone warzywa A także jogurt, zsiadłe mleko, kefir. Są źródłem bakterii probiotycznych. Pomagają w walce z wrzodami żołądka i z wywołującą je Helicobacter pylori. Wzmacniają(...) herbata, ale kalafior wywołuje ból. Uważaj na leki Żołądek szczególnie nie lubi preparatów z grupy niesterydowych przeciwzapalnych, stosowanych przeciwbólowo (aspiryna, ibuprofen, naproxen). Mogą...

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    ...samopoczucie swoją rolę odegra również świeża cebula czy czosnek. Odpuść sobie natomiast zbyt duże ilości niewiadomego pochodzenia ogórków i pomidorów. Polub kiszonki Kiszone warzywa mają zbawienny(...) marchewka, groszek, brokuł, szpinak czy kalafior zachowują dokładnie tyle samo witamin i minerałów, co świeże warzywa. Nie żałuj sobie sporych zapasów mrożonek w zamrażalniku, z których szybko...