• Informacje na temat:

    kalafior gotowany sałatka

Przepisy na temat: kalafior gotowany sałatka
  • Lekkie sałatki z fasolką i kalafiorem

    ...z oliwą na gładki sos.  2. Sałatka: brokuł i kalafior podziel na różyczki, opłucz. Kalafior gotuj 4 minuty w wodzie z cukrem i solą. Dołóż brokuł, gotuj 2 minuty, przelej zimną wodą. Czarnuszkę podpraż(...). Miksuj, wlewając po 1 łyżeczce olej. Jeśli sos jest zbyt gęsty, domieszaj jeszcze odrobinę wody.  2. Sałatka: kalafior umyj, oczyść z liści. Podziel na równe różyczki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć...

  • Dziś postanowiłam zrobić dzień bez obiadu, zamiast dwudaniowego obiadu proponuję ugotowany kalafior w wodzie. Kalafior ma dużo witamin i jest bardzo zdrowym kwiatem.

  • Kalafior: Wspiera serce i mózg

    Warzywo uniwersalne i proste w przygotowaniu. Kalafior może być serwowany na surowo, gotowany, pieczony, duszony, a nawet smażony. Oprócz smaku ma też wyjątkowe właściwości, jednak nie dla każdego będzie korzystny. Co warto wiedzieć na temat kalafiora?

  • Często zdarza się że kalafior ma gorzki posmak po ugotowaniu , a sposób na to jest bardzo prosty.

  • Pyszne i sycące sałatki

    .... Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki.  2. Sałatka: orzeszki skrop olejem, odstaw na 20 minut. Pomidorki(...) 10 minut.  2. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp różyczki kalafiora i gotuj 3 minuty. Odcedź, a gdy kalafior ostygnie, zetrzyj na tarce o dużych otworkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą...

  • Kalafior gotowany w sosie pomidorowym

  • Pieczony kalafior z sosem tahinowo-cytrynowym

    Kalafior ma tyleż zwolenników, co przeciwników. Tym, którzy nie lubią zapachu kalafiora może przypadnie jednak do gustu to warzywo podane z sosem tahinowo-cytrynowym.

  • Przepis na smaczny, niezwykle delikatny kalafior gotowany z dodatkiem mleka i cukru brzozowego. Takie przygotowanie warzywa nadaje mu niesamowitego smaku i sprawia, że każda różyczka wprost rozpływa się w ustach.

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    ...własnych upodobań (1 lub 2 opakowania). Doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy plasterkami rzodkiewek. Ostrzejsza będzie sałatka przyrządzona z pora (biała część), rzodkiewek, kukurydzy z puszki i jajek(...) możemy po prostu zakisić. Do słoika wrzucamy rzodkiewki i np.: liście od kalafiora, czosnek, młode marchewki czy paprykę. Kiszone rzodkiewki mają wspaniały smak i piękny, różowy kolor (także w środku...

  • Tak przygotowanego kalafiora lubie najbardziej.

Artykuły na temat: kalafior gotowany sałatka
  • Król kalafior

    ...​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Sałatka z kalafiorem i papryką

    Przygotowując tę sałatkę, zwróć uwagę, by nie gotować kalafiora za długo. Rozgotowany nie będzie prezentował się najlepiej.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kalafior: Sześć argumentów dla zdrowia

    Zapiekany, gotowany, serwowany solo albo jako element sałatek czy dodatek do pizzy. Sposobów na podawanie kalafiora jest bez liku, a dlaczego warto włączyć to warzywo do jadłospisu? Sprawdźmy!

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dania z kalafiora

    ..., mieszamy. Główkę kalafiora dokładnie płuczemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy ją w niezbyt cienkie plastry, zaczynając od środka. Na talerzu rozkłócamy jaja. Na kolejne talerze przekładamy mąkę, sezam oraz amarantus. Plastry kalafiora obtaczamy w mące, następnie w jajku, potem w sezamie i na koniec w amarantusie. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy panierowanego kalafiora po około 6 minut...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Sałatka z kalafiora i fenkułu z cytryną, migdałami i serem burrata

    ...°C, rozłóż migdały na blasze i praż je przez 15 minut lub do osiągnięcia złotego koloru. Wystudź i grubo posiekaj.  Za pomocą dużego, ostrego noża pokrój kalafior wzdłuż łodygi w jak najcieńsze plastry. Przekrój bulwy fenkułu wzdłuż na pół i pokrój w jak najcieńsze plastry. Pomieszaj kalafior i fenkuł w dużej misce z rukolą, bazylią i serem. Dodaj sos i ponownie lekko przemieszaj. Przed podaniem...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...