• Informacje na temat:

    kalafior chiński

Przepisy na temat: kalafior chiński
  • ...przybrać pietruszką. Wieprzowina chop-suey 150 g wieprzowiny; 100 g kalafiora; 1 cebulka dymka, marchewka, zielona papryka, fasolka szparagowa; 2 pomidory; łyżka mąki kukurydzianej; łyżka białego wina, łyżka sosu sojowego; 0,5 łyżki cukru; 0,5 łyżeczki imbiru; 2 łyżki bulionu mięsnego; olej. Cebulę, marchewkę, paprykę i fasolkę pokroić w drobne plasterki, kalafior podzielić na...

  • kalafior zapiekany z parmezanem

  • Pomysły na jesienny obiad

    .... Podawaj z natką pietruszki. Chińskie pierogi pieczone Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, dodaj sól, masło, zalej wrzątkiem. Odstaw. Kapustę pekińską zalej wrzątkiem. Odsącz, poszatkuj(...) noc. Ugotuj z dodatkiem sody oczyszczonej i soli. Kalafior gotuj z kurkumą i solą kilka minut. Przełóż do brytfanny, posyp kminem rzymskim, kolendrą, chilli i gorczycą. Skrop olejem. Piecz 20 minut...

  • Tak przygotowanego kalafiora lubie najbardziej.

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...(w kuchni chińskiej - do zup). Ekstrarada: najlepiej kroić ją w słupki i ćwierćplasterki (starta na tarce puści sok i może stracić trochę witamin). Kalafior zielony, tzw. minaretowy Delikatniejszy w smaku niż biały kalafior i bez brzydkiego zapachu!  Odchudza, bo: jest źródłem błonnika, zwiększa uczucie sytości, ugotowany, z wody ma 25 kcal w 10 dag. Wyjątkowa zaleta: jest bardzo bogaty...

  • Rosół w nieco innej odsłonie. Z orientalnymi przyprawami, rozgrzewający - idealny na nadchodzącą jesień

  • ​Kalarepa dla każdego

    ...warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców wynika, że kalarepa, a także z sałata, kapusta, brokuły, jarmuż i kalafior, zmniejszają ryzyko...

  • Smaczny pomysł na "Chiński rosół"

  • Makaron po polsku

    ...dworze królowej - która sprowadziła na nasze stoły między innymi selery, pory, kalafiory, koper włoski i kapustę - makaron był zapewne podawany z włoska, ale w ciągu wieków wypracowaliśmy sobie swój(...) kuchni świata, ale najważniejsza jest fantazja gotującego. Makaron to doskonała baza. Możemy wykorzystać ją stosując przepisy kuchni włoskiej, polskiej, chińskiej, a także własne pomysły.

  • Urozmaicona wersja rosołu.

Artykuły na temat: kalafior chiński
  • ​10 składników diety antynowotworowej

    Jak pokazują liczne badania naukowe, niektóre produkty spożywcze pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu. W antyrakowym jadłospisie powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa, takie jak brokuły, kalafior, pomidory czy czosnek. Ale nie tylko.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kiełki - małe-wielkie superfoods

    ...w warzywach krzyżowych, np. kiełkach brukselki, kalafiorze, kapuście, brokułach, jarmużu, kalarepie, wasabi, rukoli, gorczycy, rzepie, rzeżusze, rzodkwi, kapuście chińskiej, brukselce, brokułach, kiełkach kalafiora. Największe stężenie sulforafanu odnotowuje się właśnie w kiełkach brokułów. Kiełki soczewicy to natomiast bogate źródło tiaminy czyli witaminy B1, niezbędnej dla zachowania równowagi...

  • Pokłońcie się: oto król Kalafior w pełni chwały. Najbardziej wszechstronne i najfajniejsze superwarzywo świata. Jest zdrowe i pożywne, wpisujące się w najnowsze trendy kulinarne i odpowiednie na ciepły zimowy obiadek u babuni (albo do samotnego wyjadania prosto z garnka na kanapie - wszak króla nie obowiązują żadne reguły). O błękitnej krwi kalafiora, kameleona wśród warzyw, świadczy 70 przepisów z całego świata. Pyszny i szlachetny przedstawiciel kapustowatych może zostać uprażony na piękny...

  • Kalarepa. Warzywo dobre na wszystko

    ...warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców wynika, że kalarepa, a także z sałata, kapusta, brokuły, jarmuż i kalafior, zmniejszają ryzyko...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Chińskie kontrasty

    ...przybrać pietruszką. Wieprzowina chop-suey 150 g wieprzowiny; 100 g kalafiora; 1 cebulka dymka, marchewka, zielona papryka, fasolka szparagowa; 2 pomidory; łyżka mąki kukurydzianej; łyżka białego wina, łyżka sosu sojowego; 0,5 łyżki cukru; 0,5 łyżeczki imbiru; 2 łyżki bulionu mięsnego; olej. Cebulę, marchewkę, paprykę i fasolkę pokroić w drobne plasterki, kalafior podzielić na drobne części...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • 12 hitów z warzywniaka

    ...mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika, chromu, witaminy E - to wszystko pomaga stabilizować poziom cukru. Najlepsze warzywa i owoce Kalafior : Zawiera dużo błonnika, regulującego poziom cukru i ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie rośnie gwałtownie. Pod warunkiem, że jemy go na surowo. Z kalafiora przygotuj... ryż. Podziel warzywo na różyczki...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

Zdjęcia na temat: kalafior chiński