• Informacje na temat:

    kaczka podroby

Przepisy na temat: kaczka podroby
  • Składniki: 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...odpowiednikami), podroby i wędliny takie jak np. salami. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę.  Wybór wypieków  -  ciasta  różnią się pod względem kaloryczności (wiele też...

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    ...cechę ich mieszkańców. - Nie marnowało się tutaj praktycznie nic z zabitego zwierzęcia, ani podroby, ani żadna inna jego część. Wszystko było dokumentnie wykorzystywane - powiedział PAP Life...

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...lat temu zaproponowano komuś żołądek czy serce gęsie, jądra byka czy jakiś inne podroby to wzbudzałoby to pewną odrazę. Dziś jesteśmy otwarci na inne, czasem ekstremalne doznania kulinarne. Ta...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... C przez 3,5-4 godziny. Marchewki grubo pokroić, 2 cebule pokroić na ćwiartki. Po ok. 2 godzinach gęś obrócić. Szyjkę, podroby, marchewkę i cebulę ułożyć na blasze i wlać jeszcze 3/8 l. wody. Podczas(...) minut. Piersi pokroić w plastry. Serwować z grzybami i sosem miodowo-octowym. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal Świąteczna kaczka Składniki na 4 porcje...

  • Dieta kontra anemia

    ..., ryby i żółtko jaja. W tych produktach żelazo występuje w formie hemowej, łatwo przyswajalnej. Szczególnie wysoką zawartością żelaza odznaczają się podroby, np. wątróbka, serca oraz ciemne gatunki mięsa, np. dziczyzna, kaczka, jednak te specjały są polecane smykom nie częściej niż raz w tygodniu. Na co dzień dzieci powinny czerpać żelazo z indyka, kurczaka, chudej wołowiny, wieprzowiny, ryb oraz...

Artykuły na temat: kaczka podroby
  • Pomysł na kaczkę

    Przygotowanie Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę. Obierz i posiekaj 1 cebulę, wymieszaj ją z kosteczkami jabłka. Przypraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Odetnij szyję kaczki, wyjmij podroby i usuń tłuszcz. Odłóż na bok. Tuszkę dokładnie umyj. Poprósz w środku solą i pieprzem. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Otwory zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż mocną nicią. Tuszkę ułóż w brytfance...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Jak obniżyć cholesterol

    ...tłuszczowych i cholesterolu. Z tego samego powodu unikaj tłustych mięs (wieprzowina, baranina, gęsina, kaczka, podroby) oraz ich przetworów (parówki, pasztety, metki, pasztetowe, kabanosy). Zastąp je chudymi...

  • Tym razem Piotr Sajdak przygotuje dla Was danie, którym zachwycił jury programu Masterchef Polska.   Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ..., najlepiej w naczyniach z kamionki lub drążonego pieczywa, posypane siekanym koperkiem. Zupa z kaczki z pierożkami Składniki: kości pozostałe po odfiletowaniu kaczki; podroby; jedna paczka włoszczyzny...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Anemia jest podstępna

    ...w żelazo, ten pierwiastek lepiej przyswaja się z produktów mięsnych, takich jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, kaczka, podroby czy jaja kurze, niż z roślinnych, takich jak chleb razowy, kasze...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...nadmiaru tłuszczu wybierajmy białe mięso (pierś) zamiast skórki. Tuczące są też podroby. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też wybrać dziczyznę. Wybór wypieków - ciasta różnią się pod względem...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...