• Informacje na temat:

    kaczka pieczona w naczyniu żaroodpornym

Przepisy na temat: kaczka pieczona w naczyniu żaroodpornym
  • Kaczka pieczona z owocami

    Sposób przygotowania 1. Kaczkę natrzyj marynatą. Odstaw na godzinę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę w temp. 180°C. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejną godzinę. 2. Rodzynki namocz, morele pokrój w kostkę.Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem,kurkumą, rodzynkami, morelami i pestkami granatu. Kaczkę podziel na części, podawaj z ryżem, owocami, udekorowaną listkami bazylii. Polej sosem...

  • Kaczka pieczona z jabłkami

    ...nafaszeruj kaczkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, włóż gałązki rozmarynu. 2. Piecz 2 godziny w 180°C. Czasem polewaj kaczkę tłuszczem. Przed końcem pieczenia wlej pół szklanki wody i włóż pozostałe...

  • Filet z kaczki z jabłkami

    .... W żaroodpornym naczyniu ułóż na przemian plastry mięsa i owoców. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą (ew. miodem z sosem sojowym). Podawaj z konfiturą...

  • Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

    Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.

  • Smaczne potrawy obiadowe

    .... Przypraw.  2. Duś pod przykryciem, podlewając bulionem. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj z kaszą. Papryki przekrój, wydrąż. Oprósz solą i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wlej szklankę(...) wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, miętą, przeciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce ogórkiem.  Kaczka nadziewana Sposób przygotowania 1. W rondelku rozpuść masło. Wymieszaj z solą...

  • Uroczysty obiad

    .... Kaczka zapieczona w owocach Sposób przygotowania 1. Filety opłucz, osusz, skórkę ponacinaj. Ułóż na zimnej patelni skórką do dołu. Smaż na średnim płomieniu 8 minut, przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty. Pokrój w grubsze plastry.  2. Jabłka obierz, oczyść, pokrój jak kaczkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Posyp przyprawami. Piecz 5 minut w 150 st. Posmaruj marmoladą...

  • Potrawy na rodzinne spotkanie

    Szynka pieczona Sposób przygotowania Wymieszaj olej, miód, sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Szynkę ponacinaj z wierzchu w kratkę i posmaruj(...) do 190 stopni C. Piersi smaż skórą do dna suchej patelni ok. 5 minut. Po 5 minutach przewróć je na 2 minuty na drugą stronę, obsmaż też przez chwilę boki. Obsmażoną kaczkę wstaw w naczyniu...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...naczyniu żaroodpornym. Piec do miękkości, na rumiano, często polewając tworzącym się sosem. Pilnować, żeby nie wysuszyć. - Jak przyjeżdżał biskup, to oprócz ryb były również kaczki pieczone i gęsi. Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić...

  • Pyszności na obiad

    ...dokładnie wymieszaj miękkie masło z przygotowanym wcześniej czosnkiem, musztardą z ziołami oraz solą  i pieprzem do smaku.  3. Przygotowaną masą posmaruj udo, nałóż ją także pod skórkę. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym (skórką do góry) i zalej bulionem. Piecz 70 minut, aż skórka się zarumieni i stanie się chrupiąca.  W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz,  osusz i pokrój na ćwiartki. Smaż  20 minut na...

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    ...przypraw, jak majeranek i tymianek. Aby mięso pieczone w żaroodpornym naczyniu nie wyschło, należy polewać je sosem zbierającym się na dnie. Żurek z białą kiełbasą W wielu domach jest jednym(...) drobiowa Zdarza się, że na świątecznym stole króluje (w zależności od regionu) także pieczony indyk, kurczak lub kaczka. Maluch po 1. urodzinach może już spróbować każdego z tych mięs z wyjątkiem...

Artykuły na temat: kaczka pieczona w naczyniu żaroodpornym
  • Gęsina pieczona z pomarańczą

    Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, sos wyciśnięty z cytryny, sól, paprykę, wymieszać. Powstałą marynatę wetrzeć w mięso, włożyć je do głębokiego naczynia, układając skórką do dna. Wstawić do lodówki na całą noc.  2. Gęsinę umieścić w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, podlać 4 łyżkami wody, skropić wodą z wierzchu. Piec w temp. 200

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Kaczka nadziewana kaszą i grzybami

    Kaczkę umyj i i osusz. Dokładnie ją posól i natrzyj majerankiem w środku i na zewnątrz. Na maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj rozmrożone i pokrojone grzyby i duś około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj. Napełnij farszem kaczkę i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami lub zaszyj bawełnianą nicią. Umieść kaczkę w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Naleśnikowe różności

    ...czosnek i dusić kilka minut. Doprawić. Wkruszyć ser, wymieszać dokładnie. Smażyć naleśniki, smarować farszem i rolować. Gdy wszystkie będą gotowe, pokroić na kawałki, poustawiać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 15 minut w 180ºC. Zapiekanka naleśnikowa Składniki na 4 porcje : Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 400 ml mleka, 2 łyżki masła. Farsz: 1-2 łyżki tartej bułki, 2 jajka...

  • Tym razem Piotr Sajdak przygotuje dla Was danie, którym zachwycił jury programu Masterchef Polska.   Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Niebo w gębie

    Rzadko je przyrządzamy, a szkoda. Gęś, kaczka lub królik to mięsa wyjątkowo delikatne i smaczne.

  • Bez względu na to, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też początkującą amatorką gotowania, w twoich kuchennych szafkach powinno znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych sprzętów. Dzięki nim przygotowanie ulubionych dań będzie nie tylko łatwiejsze i szybsze, ale także zdecydowanie bardziej przyjemne. Patelnia Komu choć raz w życiu zdarzyło się gotować w kuchni bez patelni, ten doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że trudno o bardziej praktyczne naczynie. Przywykliśmy do przygotowywania na...